петък, 21 февруари 2020 г.

Представиха удивително откритие от древен Рим: открития саркофаг, посветен на Ромул


Археолози официално представиха в петък своето удивително откритие - подземно светилище от 6-и век пр. Хр , което е възможният гроб на митичния основател на Древен Рим, Ромул, предава ДПА.

Светилището е посветено на него и според легендата той е основал Вечния град със своя близнак Рем на 21 април 753 година пр. Хр. Ромул става единственият му владетел, след като убива брат си.
Находката представлява каменен саркофаг с дължина 1,4 метра с кръгообразна структура, която се предполага, че е била олтар.

За находката бе съобщено преди два дни, но днес бе представена на медиите. Беше съобщено, че е открит храм, посветен на легендарния основател на Рим Ромул, след като археолозите разкопават Римския форум и правят откритието.
"Това е изключително откритие", каза Алфонсина Русо, директор на Археологическия парк Колизеум, пред "Лондон Таймс". "Форумът никога не престава да дава невероятни свежи съкровища."
Кметът на Рим Вирджиния Раджи похвали откривателите в Туитър: "Рим винаги е удивлявал със своите съкровища. Ново вълнуващо археологическо откритие в Римския форум: хипогеум със саркофаг от туф от 6 век пр.Христа. Благодаря на екипа от учени, които проведоха изследването."

Археологичният парк Колизеум, който ръководи разкопките, е открил погребението в Римския форум. Той е бил център на обществения живот в Древен Рим. Мястото на монумента на Ромул е близо до основния комплекс обществени сгради, сред които са Сенатът и подиумът, от който са се отправяли всички важни съобщения. Така че е много вероятно легендата за неговото погребение във форума да се окаже вярна, изтъкват археолозите.
След смъртта си Ромул е бил почитан като бог Квирин. Светилището е било нещо като погребален паметник, издигнат след смъртта му, за да бъде почитана вярата в него и паметта му.

Новините от днес и със задна дата