събота, 8 февруари 2020 г.

Коби Брайънт е бил на 12 секунди от спасението


Коби Брайнът и останалите осем души в разбилия се край Лос Анджелис хеликоптер, са били на едва 12 секунди от спасението. Това сочи докладът на Националната агенция по сигурността на транспорта в САЩ.

По време на фаталната катастрофа на 26 януари, в която загинаха баскетболната легенда, 13-годишната му дъщеря Джиана и още седем души, небето е било мъгливо и опасно за летене. Пилотът и Коби са били наясно с това, но са предприели пътуването.
Заради ограничената видимост, в момента на катастрофата пилотът Ая Зобаян е опитвал да изкачи машината над облаците, а докладът показа, че е бил само на 30 метра височина от ясното небе.
При скоростта от 290 километра в час, с която се е движел, това е щяло да отнеме 12 секунди.
Едно от последните неща, които пилотът Зобаян казва на въздушния контрол е, че ще опита изкачване на 1219 метра височина.
Ясното небе обаче е било на около 730 метра, а на 701-ия метър той необяснимо прави рязък ляв завой при ограничена видимост и с висока скорост. Това се оказва фатално, защото секунди по-късно, хеликоптерът се разбива. Вероятно липсата на ориентация го е накарало да направи тази маневра.

В докладът се посочва, че не е имало никакви признаци за повреда в двигателя или каквато и да е друга техническа неизправност.
Част от уредите на хеликоптера не могат да бъдат изследвани, защото са пострадали в пожара след сблъсъка със земята.э
Според свидетели преди падането си машината се е наклонила рязко вляво. Разследващите предполагат, че перката на хеликоптера се е повредила при падането, но преди това е била в пълна изправност. В потвърждение на тази теза в доклада е записано, че клони на дървета на мястото на катастрофата са като отсечени от перката на падащия хеликоптер./corner.dir.bg

Новините от днес и със задна дата