Всеки 10-и пациент получава увреждане при лечение в болница според световната статистика. 500 пациенти годишно в Германия умират от лекарска грешка, бе изтъкнато по време на дискусия на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз в Правец, съобщава БНР.

Всяка година 10 на сто от пациентите в най-добрите болници получават увреждания по време на лечение, стана ясно на дискусията за безопасността на пациентите и медицинските грешки.

Американско проучване от 2016 година сочи, че лекарските грешки са третата водеща причина за смъртни случаи след сърдечносъдовите заболявания и злокачествените, което представлява 9,5 процента от смъртните случаи въобще.

Според данните на дискусията за лекарската грешка шест са източниците на медицинските грешки - човешкият фактор, нивото на знание, проблемите в системата, небрежността, комбинирани причини и недобросъвестността, което е наказателно.

В една американска болница е направено изследване, което сочи, че най-голям процент заемат малките медицински грешки. Те са 48 процента, а сериозните медицински грешки са едва 18 на сто.