вторник, 14 януари 2020 г.

Епидемични взривове от вирусен хепатит тип А са регистрирани в областите Бургас, Стара Загора и Кюстендил


 От началото на годината са регистрирани епидемични взривове от вирусен хепатит тип А в областите Бургас, Стара Загора и Кюстендил, информира БНР, позовавайки се на Министерство на здравеопазването.

Според ежеседмичната справка на РЗИ - Стара Загора за епидемичната обстановка в региона, през периода 6-12.01 са установени 5 случая на вирусен хепатит като заболелите са от гр.Стара Загора, с.Оризово, с.Горно Черковище и с.Тулово .

4 случая на вирусен хепатит са регистрирани и през първата седмица на новата година като болните са били от Стара Загора и с. Хрищени. Предприети са необходимите противоепидемични мерки по изолация на болните, издирване и наблюдение на контактните лица.

Провежда се здравно-промотивна дейност сред населението за повишаване информираността относно механизма и начините на предаване на инфекцията, мерки за предпазване от заболяване. Епидемиологичните проучвания по места продължават.

Ежеседмичната справка на РЗИ - Стара Загора показва още и че има двойно увеличение на острите респираторни заболявания. През 2-та седмица на 2020 г. са регистрирани общо 110 случая на ОРЗ, при 49 за предходната седмица.
* Вижте какви ще са тол таксите

Новините от днес и със задна дата