събота, 11 януари 2020 г.

Деца от българското училище в Рим присъстваха на презентация посветена на българските традиции / Видео

Автор, Катя Стоянова / BurgasNovinite.BG

Деца от българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим присъстваха на презентация посветена на българските традиции, бит и култура. Впечатляващото със своята пъстрота и задушевност събитие, бе проведено в изложбена зала на музей в центъра на Рим и организирано от Фондация "Ценности" на Антонина Стоянова.

В същата зала е ситуирана и изложбата „България през огледалото на времето“, която по думите на Милена Кънева е посетена от повече от 12 000 души, в рамките на един месец. Ден преди да бъде закрита пожъналата небивал успех изложба, посветена на 140 години от дипломатическите отношения между България и Италия бе организирана среща на български деца в Рим с българските традиции. 

Милена Кънева
В унисон на събитието водещата на презентацията етнологът Анелия Милушева и Милена Кънева, една от кураторите на изложбата бяха облечени в български национални носии. На събитието присъстваха и родителите на децата. От Фондация "Ценности" подариха на всяко дете книжки с шевици и с български носии за оцветяване. Забележителното за изложбата е обстоятелството, че тя е свързана и с един от съоснователите на бургаското пристанище Марко Близнаков, но върху тази тема, BurgasNovinite.BG ще съсредоточи своето внимание в отделна статия. Повече за прекрасната идея и положеното усилие българските деца да не забравят своите корени, бит и култура, вижте във видеото, след снимките на Tonino Piergiovanni:

 
 
 
 



Новините от днес и със задна дата