събота, 18 януари 2020 г.

Принц Хари и Меган се отказват от кралските си титли


Принц Хари и съпругата му Меган вече няма да бъдат действащи членове на британското кралско семейство и няма да използват титлите "кралски височества", обяви днес Бъкингамският дворец. Промените в статута им ще влязат през пролетта.

Това се случва, след като преди дни Хари и жена му - бившата американска актриса Меган Маркъл, обявиха, че искат да се откажат от финансовите привилегии, определени от статуса им на херцог и херцогиня на Съсекс, и да печелят парите си сами, продължавайки обаче да изпълняват задълженията си като кралски особи. От Бъкингамският дворец тогава заявиха, че тази стъпка създава проблеми, чието решаване ще отнеме време.
"Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат силно обичани членове на семейството", заявява днес кралица Елизабет Втора в изявление, разпространено до медиите.
Хари и Меган обаче повече няма да получават обществени средства и ще възстановят сумата от 2,4 млн. британски лири (3,1 млн. долара), похарчена за ремонта на резиденцията им.
"Признавам предизвикателствата, които трябваше да понесат като резултат от засиленото внимание през последните две години, и подкрепям желанието им за по-независим живот", заявява още кралицата.
Тя допълва, че е особено горда от начина, по който Меган е станала част от семейството.
Принц Хари е Меган прекараха Коледа в Канада със сина си Арчи и не бяха с кралското семейство.

Новините от днес и със задна дата