Рим забрани за първи път всички дизелови превозни средства по улиците си днес, за да се опита да да се пребори с все по-голямото замърсяване, предаде Ройтерс. Редица други градове в Централна и Северна Италия също налагат ограничения, за да намалят вредните емисии.

Продължителният период на слънчево време без дъждове и малко вятър задейства десетки предупредителни сигнали за смог в страната.
Градският съвет на италианската столица забрани днес движението на дизелови автомобили, ванове и мотори в пиковите часове, а на превозните средства, които са най-големи замърсители - през целия ден.
Местните транспортни власти обявиха, че забраната ще обхване около 1 милион превозни средства. Това разгневи петролните компании, които обвиняват градския съвет, че реагира прекалено.
Позволеното ограничение за замърсяване с фини частици в Италия е 50 микрограма на кубичен метър. Някои райони на Рим са надвишили това равнище през 10 от последните 12 дни. Когато това ограничение е надвишено се смята, че качеството на въздуха е опасно за здравето.
Равнищата на замърсяване са се повишили значително в редица други градове, включително Милано, Торино, Флоренция, Пиаченца, Парма, Реджо Емилия и Модена, принуждавайки местните власти също да въведат ограничения за водачите.
Рим обаче е единственият град, забранил всички дизелови превозни средства, предизвиквайки гнева на италианската асоциация на петролните компании. Според нея това решение е абсолютно неоправдано от научна гледна точка.
Точно обратното, екологичната организация Легамбиенте обвини в комюнике Рим, че се е забавил с това решение, отбелязва Ройтерс.