вторник, 14 януари 2020 г.

Спасиха по чудо 30-г. жена, обиколила няколко болници / ВИДЕО


Спасиха по чудо млада жена, обиколила преди това няколко различни здравни заведения. Пациентката е била с тежки усложнения от вирус и на крачка от смъртта, казват лекарите, които са ѝ помогнали.

Обиколката по здравните заведения за 30-годишната жена започва след като се почувствала зле, била отпаднала и със затруднено дишане. Не иска да показва лицето си пред камера. Не иска и да изброява всички места, които е посетила и от които са я отпратили.

„Стигнах до ситуацията, в която не пожелаха да ме приемат в болница. Разбирах, че съм в много лошо състояние“, разказва тя пред bTV. Препращат я към личния лекар, оттам – на пулмолог, после и на кардиолог. Накрая я насочват към болница в София. Доц. Яна Симова, завеждащ отделението по кардиология в болница „Аджибадем Сити Клиник“, установява, че жената е в тежко състояние, вероятно след вирусна инфекция.

„Бяха ѝ казали, че има увреден бял дроб и черен, но това са последици от основното сърдечно заболяване, от тежкото възпаление на миокарда, което трябваше много спешно и бързо да се лекува. И въпреки това нямаше гаранция, че тя ще оцелее в следващите няколко дни. Да я върна беше абсурд, беше смъртна присъда“, казва доц. Симова. Жената е няколко дни в сърдечна реанимация. Направените над 20 изследвания доказват, че причинителят е парагрипен вирус.


На въпрос каква е нейната гледна точка за създалата се ситуация и ходенето на пациентката от болница на болница, доц. Симова отговаря: „Честно казано не ми се иска да коментирам. Настроенията на обществото към лекарите са достатъчно напрегнати, за да внасям и допълнително напрежение между лекарите“.

В годините назад младата жена се е преборила и с левкемия и тумор в мозъка. В деня на изписването си казва, че е щастлива: „Най-щастливият човек на земята и имам най-големия късмет да попадна на тези специалисти – доц. Симова, д-р Африканова и д-р Маринов. За мен са моето спасение“. Младата жена вече напусна болницата, но ще се връща периодично, за да следят състоянието ѝ.

Новините от днес и със задна дата