вторник, 28 януари 2020 г.

Лавинообразно увеличение на жертвите и заразените от новия коронавирус


Броят на починалите от пневмония, причинена от новия коронавирус в Китай, достигна 106 души, предадоха информационните агенции, като цитираха данни на китайските власти. До вчера потвърдените жертви бяха 81.

Първи смъртен случай от новия вирус е регистриран и в Пекин.
Броят на заразените нарасна на 4515 души, предаде агенция Синхуа, цитирана от световните агенции.
Новият коронавирус 2019-nCoV се появи в края на декември. Той поражда у заразените грипни симптоми и може да предизвика тежки дихателни проблеми.
Само през последното денонощие в провинция Хубей са починали 24 от заразените. Епицентър на епидемията е най-големият търговско-промишлен център в тази провинция - град Ухан, с население повече от 11 милиона. В по-голямата част от провинция Хубей, където живеят близо 60 милиона души, са въведени ограничения за пътуване.
Националната имиграционна администрация на Китай призова гражданите да преразгледат плановете си за пътувания в чужбина, за да намалят движението през граница с цел спиране разпространението на вируса.

Как се разпространява коронавирусът по света„
Случаи на заразени, пътували до град Ухан, бяха потвърдени на различни места по света - в Южна Корея, Тайван, Тайланд, Непал, Виетнам, Саудитска Арабия, Сингапур, САЩ, Канада, Франция и Австралия.
В САЩ властите съобщиха, че 110 души в 26 щата са под наблюдение. Държавният департамент посъветва американците да избягват пътувания до Китай.
Обмислете отново плановете за пътувания до Китай заради новия коронавирус, появил се за първи път в град Ухан. Някои зони са с висок риск, се казва в предупреждението.
Шри Ланка е последната засега държава, в която също бе регистриран случай на заразен с новия вирус.
Филипините временно спряха издаването на туристически визи за пристигащи от Китай, за да предотвратят разрастване на заразата.
Първи случай в Германия
Първи случай на заразен с новия коронавирус бе потвърден в Германия, съобщи говорител на баварското министерство на здравеопазването.
Пациентът е мъж от района на Старнберг в Бавария, на около 30 км югозападно от Мюнхен. Пациентът е в стабилно състояние, посочи в изявление баварската служба за здравеопазване и безопасност на храните. Мъжът е под медицинско наблюдение и е изолиран.
Говорителят на баварското министерство на здравеопазването каза, че има малък риск от заразяване на други хора в провинцията. Хората, които са били в контакт с пациента, са били информирани подробно за симптомите, предпазните мерки и пътя на разпространение на вируса.
Евакуация на чужденци от Китай
Редица държави в Европа и в Азия планират да евакуират своите граждани от град Ухан, който е епицентър на епидемията. Япония, САЩ и Франция вече са започнали дейностите по репатриране.
САЩ обаче съобщиха, че не могат да евакуират всички свои граждани от Ухан. Държавният департамент предприема всички необходими действия за завръщане в САЩ на персонала на генералното консулство в Ухан. Предполагаме, че възможността за превоз на частни лица срещу заплащане от летището в Ухан до Онтарио в Калифорния ще бъде ограничена. В условията на невъзможност за транспортиране на всички желаещи, приоритет остават лицата, които са изложени на най-голям риск от заразяване с коронавируса, посочи американското посолство в Китай.
Японското правителство ще изпрати утре чартърен полет до Ухан, за да евакуира японските граждани, които искат да се приберат в родината заради избухването на епидемия от нов коронавирус.
Министърът на външните работи Тошимицу Мотеги каза, че самолетът може да превози около 200 пътници, но допълни, че около 650 японски граждани се надяват да се приберат в родината. Мотеги каза, че правителството прави постъпки за допълнителни полети, които ще се отправят към Ухан най-рано в сряда.
МВнР съобщи вчера за трима българи в Ухан и за това, че се правят опити те да бъдат евакуирани.
Съседите затварят границите си
Монголия стана втората държава, след Северна Корея, която затвори границата си с Китай заради новия коронавирус.
В тези две държави обаче няма регистриран случай на заболял от новия вирус, който отне живота на поне 81 души в Китай.
Монголия затвори училищата, университетите и спортните зали за повече от месец - до 2 март.
* СЗО призна грешка и коригира оценката си: Коронавирусът е висока заплаха на международно ниво
* ДАНС, лекари и граничари се включват в защитата на България от китайския вирус

Новините от днес и със задна дата