понеделник, 27 януари 2020 г.

СЗО призна грешка и коригира оценката си: Коронавирусът е висока заплаха на международно ниво


Световната здравна организация (СЗО) коригира оценката си за заплахата, свързана с появилия се в Китай коронавирус, като я промени от "умерена" на "висока" в международен план и призна, че е допуснала "грешка във формулировката" в предишните си доклади.
СЗО по-рано беше обявила, че рискът е "много висок в Китай, висок на регионално ниво и умерен на международно ниво".

"Това беше погрешна формулировка и я поправихме", каза за АФП говорителка на базираната в Женева организация, предаде БТА.
Тази корекция не променя факта, че СЗО не смята ситуацията за "извънредно положение за общественото здраве от международен мащаб", допълни говорителката.
От началото на кризата СЗО публикува 6 доклада за ситуацията.
Организацията използва термина "извънредно положение за общественото здраве от международен мащаб" в редки случаи на епидемии, изискващи енергичен световен отговор като например свинския грип H1N1 през 2009 г., вируса Зика през 2016 г. и треската Ебола в Западна Африка в периода 2014-16 г. и ДР Конго през 2018 г., припомня Франс прес.
Част от семейството на коронавирусите, новият коронавирус 2019-nCoV поражда у заразените грипни симптоми и може да се стигне до тежки дихателни проблеми. Досега вирусът е отнел живота на поне 81 души, а над 2700 са заразени в Китай от появата му в края на декември досега. Редица страни по света също регистрираха случаи на зараза.

По времето на тежкия остър респираторен синдром през 2002-2003 г. СЗО остро критикува Пекин, че е закъснял с вдигането на тревога и в опит да прикрие мащаба на епидемията. През последните години самата СЗО беше обект на остри критики. Смята се, че тя е преувеличила опасността по време на епидемията с вируса H1N1 през 2009 г. Впоследствие СЗО беше обвинена, по време на ужасната епидемия от Ебола в Западна Африка през 2014 г., че не е преценила правилно мащаба на кризата, преди тя да се задълбочи.
Генералният директор на СЗО замина днес за Пекин, за да се срещне с правителствени представители и здравни експерти, които се опитват да овладеят разпространението на смъртоносния вирус, предаде Асошиейтед прес.
Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че СЗО иска да разбере какво е последното развитие на ситуацията с вируса и да укрепи партньорството си с Китай в осигуряване на по-нататъшна защита срещу огнищата на болестта.
Жертвите вече са над 80.
Тръмп предложи помощ
Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е предложил на Китай помощта на САЩ за справяне с епидемията от коронавируса, предаде Франс прес.
"Поддържаме тесен контакт с Китай във връзка с вируса. Случаите в САЩ са съвсем малко, но ние сме нащрек", написа Тръмп в Туитър.
"Предложихме на Китай и на президента Си Цзинпин всякаква помощ, каквато би могла да е нужна. Нашите експерти са чудесни!", допълни той.
По най-нови данни заразените с вируса надхвърлят 2700 души, а починалите са 81.
Случаи на коронавируса бяха потвърдени в Австралия, САЩ, Виетнам, Южна Корея, Малайзия, Непал, Сингапур, Тайланд, Франция, Канада, Япония, посочва ТАСС. Днес за първи случай съобщи и Камбоджа.
Учени се заеха с разработване на ваксина
Когато новосформираната за създаване на ваксина изследователска група на Националните институти по здравеопазване на САЩ се събере за пръв път тази седмица, се очаква членовете ѝ да бъдат улеснени в работата си, предаде Ройтерс. Целта им е да извършат клинични изпитания и първата им задача дойде много бързо. За три месеца те вероятно ще тестват първата от няколко потенциални експериментални ваксини срещу новия подобен на ТОРС коронавирус, който се разпространи в Китай и чужбина.
"Казах им, че ще трябва незабавно да се справят със сериозни трудности - отбеляза директорът на Американския институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи. - Три месеца от генетичното секвениране до клиничните тестове е най-краткият срок, даван някога за подобна ваксина."
Китайски учени успяха бързо да идентифицират генетичната секвенция на новия коронавирус и официално я оповестиха, позволявайки на редица изследователски екипи да се заловят за работа. Разполагайки с генетичния код, учени могат да стартират разработването на ваксина, без да се нуждаят от проба от вируса.
По време на смъртоносното разпространение на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г., на американски учени бяха нужни 20 месеца, за да стигнат от генетична секвенция до първа фаза на клинични опити. За този период разпространението му бе под контрол. Този път изследователски екипи в целия свят вече изпълняват програми за тестване на ваксини, терапии и вземане на контрамерки, за да се предотврати възможността от глобално разпространение на новия вирус./dnes.dir.bg
* ДАНС, лекари и граничари се включват в защитата на България от китайския вирус

Новините от днес и със задна дата