понеделник, 27 януари 2020 г.

ДАНС, лекари и граничари се включват в защитата на България от китайския вирус


Оперативна работна група с експерти от ДАНС, Министерството на здравеопазването, Гранична полиция и Министерството на външните работи ще се занимава с въпросите покрай смъртоносния китайски корона вирус. Това съобщиха на съвместна пресконференция главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Групата е сформирана днес.

За коронавируса получаваме информация от Световната здравна организация, от Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, от Комитета за здравна сигурност към ЕК и от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, каза още Ангел Кунчев.
Все още не се знае със сигурност точният механизъм на предаване на заразата, както и кой е "резервоарът" на болестта.
"Скринингът с термокамера, който се прилага и в България, е мярка, която се ползва, но нито е най-важната, нито е основната. Заплахата за внос на коронавируса от Китай в Европа е на средно ниво, а мерките, които се прилагат у нас засега са напълно достатъчни", смята още Кунчев.
Към момента от коронавируса в Китай има 80 смъртни случая, но има и 50 напълно излекувани, подчерта той.
По думите му смъртността от новия коронавирус е 10 на сто. За сравнение смъртността от Близкоизточния респираторен синдром, който се появи преди години, е 30 на сто.
"Много е вероятно и сегашният коронавирус да се самоограничи, както стана и с предишните", допълни още Кунчев.
За момента предаването на заразата от човек на човек е доказано, но е трудно осъществимо. Това увери главният здравен инспектор, уточнявайки, че в Китай има и 16 медицински работници, заразени с новия коронавирус.
В Националния център по заразни и паразитни болести са подбрани и поръчани реактивите, които могат да докажат заболяването при болен човек, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра.
Доказването на мутирал коронавирус може да стане само при тежко болен човек, с разгърната клинична картина, каза още той. Материали за това изследване ще бъдат пращани само от лекуващи лекари, подчерта още проф. Кантарджиев и добави, че вероятно ще се въведе изискване за подпис на епидемиолог и инфекционист.

Всички епидемични мерки, които трябва хората да предприемат, са същите като при грип - маски, хигиенни кърпички, дезинфекция със спирт или хлорни дезинфектанти.
В Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф.Иван Киров" е създадена организация и ако има рискови за коронавирус пациенти, те ще бъдат изолирани в специално разкрит "поток" и кабинет, каза директорът на болницата проф. Татяна Червенякова.
Междувременно заболяваемостта от грип в България достигна 227 на всеки 10 хиляди души. Грипна епидемия е обявена в една трета от областите на страната, каза пред журналисти днес Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Малко е вероятно да се стигне до обявяване на национална грипна епидемия, защото няма да има една седмица с всички области с грип, но това нищо не променя, каза Кунчев. Областните и общинските власти трябва да прилагат необходимите мерки за спиране и предпазване от епидемията, посочи той.
В страната циркулират два щама на грипа, като новият H3N2 "Канзас" преобладава над H1N1, известен като "свински грип".
Грипът засяга най-вече деца и по-точно възрастовата група от 5 до 14 години. Обяснението е, че този щам циркулира преди няколко години и много от възрастните хора имат някакъв имунитет. Вирусът съвпада и със състава на ваксините, които бяха използвани през есента на миналата година, каза Кунчев.

Новините от днес и със задна дата