вторник, 7 януари 2020 г.

Превозвачите излизат на безсрочен общонационален протест

Снимка: Булфото

Превозвачите излизат на безсрочен общонационален протест в понеделник - 13 януари, съобщава БНТ. Над 3000 автобуса и 2000 ТИР-а в 60 града на страната ще спрат да превозват пътници и стоки заради тарифите на тол системата и нерегламентираните превози, които подбиват бизнеса им.

В повече от половината страни в Европа има въведена тол система, но с различен обхват и такси.
17 страни в Европа имат въведени тол системи: сред тях са Германия, Франция, Великобритания, Чехия, Унгария, Сърбия и други. В Германия в обхвата на тол системата попадат само автомобилите над 7,5 тона, във Франция и Унгария - всички автомобли, а в Австрия има смесена система: автомобилите плащат винетка, а ТИР-овете и автобусите тол такси. Тарифите са доста по-високи от българските.

Средните цени на таксите за страните в Европа с тол система са между 0,07 и 0,45 евро за километър. В България за различните видове ТИР-ове и автобуси държавата ще таксува между 0,04 и 0,36 стотинки за километър, или 0,18 евро, тоест над два пъти по-малко.
Освен тол и винетни системи, в Европа се плащат и допълнителни такси.
Според превозвачите обаче, нито качеството на българските пътища, нито липсата на алтернативи безплатни отсечки, дават основание за такива ставки.

Новините от днес и със задна дата