вторник, 28 януари 2020 г.

Токът и битовите сметки ще поскъпнат


Токът и битовите сметки поскъпват от 1 юли, става ясно от обсъдените наскоро модели на либерализация на пазара на електроенергията за бита. КЕВР ще определи максимума на отклонение от пазарната цена и електроснабдителните дружества няма да 10, 20 или 30% от тока, който ползват домакинствата, да са купувани от свободния пазар.
И това се очаква да стане до 1-ви юли, като точният процент тепърва ще се определя. В края на март електроразпределителните дружества трябва да подадат предложение за цени на тока от 1 юли в Комисията за енергийно и водно регулиране. По думите на Валентин Николов, председател на енергийната комисия в парламента, текстовете за промени в енергийния закон трябва да станат факт до края на февруари, за да може в разчетите на енергийните дружества да се включат количествата, които ще се купуват от борсата. На този етап обаче, изборът на модел как законово да бъде освободен пазарът на ток за битовите потребители, е на неформална фаза.
По модела, който се обсъжда, се предвижда електроразпределителните дружества да започнат да купуват на борсата 10% от тока, който се потребява от домакинствата, за да се тества пазарът и да не се натоварват потребителите, става ясно още от думите на Николов. Обсъждани са варианти за поетапно освобождаване на пазара за бита и малкия бизнес в рамките на пет години. Има и друг вариант, при който пълната либерализация да се случи за три години и тогава ще се започне с 30% ток от борсата в сметките на битовите потребители, на следващата година ще се вдигне на 60 на сто и в края на третата година цялото количества ще се купува на свободния пазар. Преценявана е и възможността първо там да излезе само малкият бизнес, но при това положение за регулирания пазар ще остане по-малко и по-скъпа електроенергия. За него в момента НЕК прави микс от тока на АЕЦ “Козлодуй”, на американските централи и на когенерациите.

При свиване на регулирания пазар ще трябва да се повиши таксата “задължения към обществото”, с която се плаща разликата между дългосрочните договори и пазарната цена. При който и да е модел на поетапно освобождаване на пазара на ток за домакинствата и малкия бизнес КЕВР ще определя максимална възможност за отклонение от пазарната цена и електроснабдителните дружества или търговецът на ток няма да могат да я надвишават. Председателят на енергийната комисия казва, че има разработени сценарии на база на статистически данни от минали години.
Експерти на КЕВР са разигравали и математически модели. Според Николов сметките за ток на битовите потребители ще се променят с до 1% нагоре или надолу в зависимост от движението на цените на борсата, като намерението е до 5 години пазарът на електроенергия да е 100% либерализиран. Ако до края на февруари законовите промени не са факт, това е сигнал, че може би отварянето на пазара за бита ще се отложи след 1 юли.

Новините от днес и със задна дата