вторник, 28 януари 2020 г.

Българската студентка Преслава в Ухан: Според мен малко се прекалява с този вирус

Преслава

Според мен малко се прекалява с този вирус и става дума вече за някаква психоза. В четвъртък в 10 часа сутринта официално затвориха града и оттогава чакаме. В момента всички студенти са във ваканция заради китайската Нова година, така че в момента нямаме занятия. Това сподели пред Нова тв българската студентка Преслава, която в момента се намира в китайския град Ухан, от където тръгна новия коронавирус.

Четирима са българските студенти, които са блокирани от коронавируса в китайския Ухан. Това съобщи пред bTV Владислав Спасов, временно управляващ в посолството ни в Пекин. "Китайската страна счита, че е най-безопасно да се остане на място, а не да се евакуират. Нашите четирима българи могат да бъдат част от едно извеждане от Китай. Говорили сме с френските власти българите да бъдат отведени с тяхна група", допълни Спасов.
Преслава Пешкова е студентка, която учи в Щутгарт, но при обмен на студенти се озовава в Китай и по-точно в сърцето на заразата - Ухан.
"Откакто затвориха града, си седя в стаята и гледам филми, чета книги", обясни Преслава.
"От вчера от университета ни доставят храна в кампуса три пъти на ден, така че не ни се налага да излизаме навън. Не е проблем да изляза навън, ако нося маска и ръкавици, за да се предпазя. Към момента нямаме случай на болен студент от кампуса. Ние сме заградени и имаме охрана, която при всяко влизане в кампуса ни мери температурата", посочи още тя.
"Иска ми се да се върна, както и всички останали студенти от Европа, но в момента не ни е позволено - изобщо не можем да стигнем до летището. Преди няколко дни града беше сравнително пуст, но това бе основно заради празниците, защото хората се върнаха по родните си места, така че почти няма хора. Може би около 90 процента от хората носят маски навън", коментира още Преслава.

"Преди няколко дни ни раздадоха китайски чай за подсилване на имунната система. Иначе ходя с маска, мия си често ръцете, гледам да не общувам много с останалите хора, посочи тя. - Съветват ни също, когато консумираме продукти от животински произход и месо, да са добре сварени. Например, да не ядем рохки яйца."
"Днес трябваше да изведат американците от кампуса, но изглежда това не се е случило. Утре трябва да излети самолета на французите, но не сме сигурни", каза още тя.
В същото време се разбра, че министерството на образованието на Китай отлага за неопределено време началото на втория срок в училищата и гимназиите и на пролетния семестър в университетите и другите висши учебни заведения в страната заради епидемията от коронавируса.

Новините от днес и със задна дата