четвъртък, 2 януари 2020 г.

Екшън като на кино: Арестуваха пиян шофьор и спътника му след полицейска гонка


Пиян шофьор и спътникът му са задържани след кражба на кола от техен познат и полицейско преследване като на кино в първия ден на новата година във Варна, съобщиха от полицията в областния град.

Екшънът започнал в 15.25 часа  вчера. В рамките на операция за осигуряване на безопасността на движението, на пътя в посока с. Каменар, автопатрул от Второ РУ - Варна подал сигнал със стоп палка на идващ към тях по ул. "Прилеп" лек автомобил "БМВ", с варненска регистрация. Водачът първоначално намалил, но като наближил полицейския служител дал газ, с рязка маневра избегнал риска да удари служителя и продължил към Каменар.
Предприети са полицейски действия за установяване на колата и двамата млади мъже - шофьорът и спътникът му. Към 15.55 часа автомобилът е забелязан по бул. "Осми приморски полк" в посока центъра на Варна. Като видял полицаите, шофьорът отначало рязко намалил, но после скоростно навлязъл в лентата на насрещното движение към кв."Виница", опитвайки се да осуети проверката. Опитал да премине между два успоредно движещи се автомобила, като едновременно ги блъснал странично и продължил към бул."Левски", връщайки се в лентата към центъра.
След удара, от БМВ-то се разхвърчали елементи, но от двете блъснати коли няма пострадали. Полицейският екип наредил на водачите да изчакат на място, поискано е съдействие от допълнителен екип. В това време БМВ-то отново потеглило в посока бул."Левски" и предвид поведението на водача и реалната опасност за живота на случайни хора, полицаите предприели преследване с включена звукова и светлинна сигнализация.
Движейки се зад него те забелязали, че предното дясно колело липсва, а ламарина от калника стърчи извън купето. Въпреки повредите, водачът не спрял, продължил бързо и рисково между другите коли, като изпреварвал от ляво и от дясно. Настигнат е и въпреки настоятелните знаци да спре, той отново не се подчинил,като с маневра в ляво се опитал да изблъска служебния автомобил към мантинелата на бул."Левски".
Преди кръстовището с ул."Дубровник", за да сложи край на рискованата ситуация в гъсто населен жилищен район, полицай от автопатрула произвел изстрел със "стоп" патрон по предното ляво колело на БМВ-то, като след това водачът спрял близо до спирка "Дубровник".
Предприети са действия по задържане на водача и спътника му. Въпреки оказаната от тях съпротива, нито един от двамата задържани няма наранявания от причинения преди това пътен инцидент.
Водачът на автомобила - 22-годишен, и спътникът му, на 24 години са криминално проявени, като шофьорът е и осъждан по чл. 343Б, ал. 3 (управление на МПС след употреба на наркотици).
Автомобилът е противозаконно отнет от техен познат. При проверката на място техническото средство отчело съдържание на алкохол в пробата на водача. Материалите са докладвани на дежурен прокурор от РП-Варна. По случая са образувани две досъдебни производства.
Повече от 50 пияни шофьори са засечени по пътищата в първата нощ от новата година, сочат данните на МВР. Клиент на дискотека в София блъсна шестима души с колата си, а в Хасково бременна жена загуби бебето си заради пиян шофьор.

Новините от днес и със задна дата