понеделник, 27 януари 2020 г.

Националистът, който се самоуби в ДАНС, похитил самолет през 1981 г.

 Резултат с изображение за самоубилият се Емил Крумов перник ДАНС
Мъжът, който днес се застреля в сградата на Държавна агенция "Национална сигурност", е 59-годишният Емил Крумов от Перник, който през 1981 година отвлича самолет ТУ -134 на БГА "Балкан", изпълняващ редовен полет София-Варна, съобщи "Труд".


Малко преди 14 ч. днес Крумов влиза в сградата на ДАНС. Той е бил извикан на разпит във връзка с разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на Българския национален съюз (БНС) и на "Луковмарш". Преди да мине през метал детекторите, перничанинът вади от дрехите си незаконно притежавано самоделно огнестрелно оръжие и се е самопрострелял. Починал е на място.
Емил Крумов от години е редови член на Българския национален съюз. Мъжът е от Перник, години наред живеел с майка си, която починала и останал съвсем сам. Той е бил с изключително слаба психика и преди 10 г. е правил опит за самоубийство. Тогава бившият шеф на БНС Боян Расате е успял да го разубеди да не посяга на живота си.
Перничанинът обаче е и мъжът, който на 16 януари 1981 г. отвлича самолет ТУ -134 на БГА "Балкан", който изпълнява редовен рейс София-Варна.
Десет минути преди машината да кацне, мъж, облечен с немска униформа и отличителни белези на хитлерист с пистолет в ръка се отправил към кабината на пилотите. Минавайки през салона в този вид, той направил впечатление на пътуващ резервен екипаж и в момента, когато пилотите предавали на немски език исканията му за отклоняване на самолета към Мюнхен, той е бил обезвреден.
Тогава Емил Крумов е бил младеж, а пистолетът му се оказва саморъчно направен и негоден за стрелба.

Новините от днес и със задна дата