вторник, 21 януари 2020 г.

Починала е Мина, дъщерята на Александър Божков


Почина Мина Божкова, дъщерята на Александър Божков - бившият вицепремиер и министър на промишлеността в служебния кабинет на Стефан Софиянски и в правителството на Иван Костов.

За кончината ѝ се разбра от социалните мрежи. Мина си е отишла преди 40 дни. Самият Александър Божков също вече не е сред живите. Той си отиде през 2009 г. след неравностойна битка с онкологично заболяване.
Дъщеря му има момиченце на 11 години.
Мина е преживявала тежко публикациите, в които до името на баща ѝ стои прякора "Мистър 10%". Самата тя сподели в последното си участие в телевизионно предаване, че Божков е бил оклеветен от съпартийците си и че всъщност не е наследила нищо от богатството, което му приписват.
Александър Божков е главният преговарящ за присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Той подава оставка през 9 юни 2000 г.
Божков е с ключова роля в икономическата политика на кабинета на Костов, довела до приватизацията на над 40% от държавните предприятия. Заради това и той става обект на остри критики от страна на опозицията и получава прякора "Мистър 10%", заради обвинения за взимани комисиони при приватизационните сделки в които участва като министър на промишлеността, което не отговаря на истината.
В последните години Мина Божкова изживяваше трудни моменти, с които се спекулираше в обществото. Твърдеше се, че психическото ѝ състояние се е влошило след загубата на Александър Божков, който се е грижил неотлъчно за дъщеря си през целия ѝ живот. 

Новините от днес и със задна дата