вторник, 21 януари 2020 г.

Откриха 50 тона полско пилешко месо със салмонела


Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи три пратки птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела. Цялото количество е 37 150 кг охладено цяло пиле и 12 900 кг охладено пилешко бутче, съобщиха от агенцията.

Месото е поставено под забрана и не е допуснато търгуването му на българския пазар. Резултатите от пробите за салмонела са потвърдени вчера.
Месото е проверено във връзка със засиления контрол на Агенцията върху пратките с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България. Установената салмонела е от щам, който не е патогенен за човешкия организъм, уточняват от БАБХ.
Изготвена е нотификация по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за уведомяване на полските компетентни власти за откритото замърсяване.
Това втори случай на внос на полско пилешко месо със салмонела у нас в рамките на месец. При предишния случай спря пратка от близо 21 тона замърсено месо. Цялото количество бе поставено под забрана и не бе допуснато търгуването му на българския пазар.

Новините от днес и със задна дата