Проект за изграждане на крематориум в землището на Камено предизвика недоволството на местни жители. Час преди да започне общественото обсъждане на проекта те излязоха на протест пред сградата на общината.

Местните жители се притесняват, че крематориумът ще окаже влияние върху туризма и чистотата на въздуха в района. Вече  се разпространява протестна подписка, подкрепена от 1400 при население в града от 6000 души.
"Когато разбрахме за идеята на инвеститора, веднага реагирахме. Това ще замърси водата, почвата и въздуха. Разпространихме опасенията си и хората се отзоваха",  каза пред БНР Добри Добрев, жител на село Камено и един от организаторите на протеста.
"Инвеститорът обещава екологично чисто, обаче хората казват така, може ли да бъде огън без пушек. Ние сме възмутени и не искаме на територията на Камено това нещо да стане", коментира още той пред Нова телевизия.
"Обещават, че ще бъде много добре обезпечено, с филтри, че от комина му едва ли не ще излиза планински въздух, което никой в Камено не вярва", посочи и другият организатор на протеста Пенко Тенев.
Инвеститор на проекта за изграждането на крематориум е дружеството "Ворик груп". Собственикът на фирмата Кристиян Киров коментира, че протестиращите не са запознати с темата и днес ще им представят проекта.
"Ние ще защитим и представим нашата инвестиция. Според мен хората не са запознати с темата. Абсолютно нищо застрашаващо няма да излиза от сградата на крематориума. Има много икономически и социални аспекти, които ще донесат ползи за град Камено", каза той.
Според него "двама човека в едно малко градче, които имат триста братовчеди, лели, баби, внучки, лесно могат да ги накарат да се подпишат в една подписка" и така "формулират цялото мнение на обществото".

"Технически е невъзможно на територията на крематориум да бъдат изгаряни отпадъци с различно предназначение от трупове", посочи още той.
Кметът на Камено Желю Вардунски приема аргументите и на двете страни. "Аз съм на страната на закона", посочи той. По думите му обаче не може да се пренебрегват притесненията на местните жители.
От регионалната инспекция в Бургас уточниха, че в момента по проекта се изготвя оценка за въздействие върху околната среда.
Ако не се появят пречки пред проекта, който е на стойност 3.5 млн лева, крематориумът трябва да започне да функционира през 2021 г.