петък, 13 декември 2019 г.

Маринов: Италианските власти не могат да кажат за кого са задържаните вагони с отпадъци


В Италия се води разследване за задържани в Милано вагони с отпадъци, за които в някои медии се твърди, че са предназначени за България. Има изрична забрана на прокурора, водещ разследването в Италия, за подаване на повече информация. Това каза на извънредна пресконференция в МВР министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

На този етап италианските власти не могат да кажат кой е крайният получател на отпадъците. Това е информацията, получена по официалния канал за международно полицейско сътрудничество, оставаме в постоянен контакт с колегите за оказване на съдействие при необходимост, съобщи Младен Маринов,цитиран от БТА.
* * Лененото семе нормализира функцията на щитовидната жлеза
До момента в Министерството на околната среда и водите не е постъпвало искане за съдействие от италианските власти, не е искана нотификация за внос на такъв отпадък, допълни министър Нено Димов. Той припомни, че от лятото са проведени срещи с МВР и Агенция "Митници" с цел засилване на контрола при вноса на отпадъци.
Разследването в Италия продължава, допълни министър Маринов.
Незаконен товар от 815 тона боклуци за България спряха карабинерите от Милано, писа в. "Кориере дела сера". Открити били 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара била 130 000 евро. Влаковият конвой бил засечен на гарата на Леко, до Милано, където потеглял за България. Във вагоните били натъпкани преди всичко отпадъци от вече третирани пластмасови изделия.

В официално съобщение на МОСВ от днес се казва, че във връзка с информация в медиите относно задържани от властите в Италия отпадъци, натоварени в жп вагони, предназначени за България, до момента в министерството не е постъпвала официална информация по случая.
Въз основа на публикуваните кадри въпросните отпадъци биха могли да се определят като смесени отпадъци и би следвало да бъдат обект на процедура на предварителна писмена нотификация и съгласие, като могат да бъдат внасяни само за оползотворяване. Съгласно чл. 98 от Закона за управление на отпадъците се забраняват превозите на отпадъци за България, предназначени за обезвреждане.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов е изпратил днес писма до Агенция "Митници", МВР и на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в които се апелира за повишено внимание и поддържане на засилен контрол върху вноса на отпадъци, се казва в заключение на съобщението.

Новините от днес и със задна дата