понеделник, 9 декември 2019 г.

Лененото семе нормализира функцията на щитовидната жлеза

 Лененото семе нормализира функцията на щитовидната жлеза - изображение
Лененото семе нормализира функцията на щитовидната жлеза. Съдържащите се омега-3 мастни киселини играят важна роля в регулирането на нивата на хормоните.
Американско проучване в института в Мериленд доказва, че всички източници на незаменимите киселини, насърчават производството на тиреоидни хормони. А лидерско място сред храните с най-богат източник на незаменими мастни киселини е именно лененото семе. Редовната му употреба насърчава по-бързото и пълноценно усвояване на мастните киселини от организма и заедно с това се грижи за здравето на сърцето и артериите.

Намалената функция на щитовидната жлеза обикновено е съпътствана с редица неблагоприятни аспекти – постоянна умора, раздразнителност, промени в менструалния цикъл при жените, забавен метаболизъм, нарушена функция на бъбреците, ниско либидо и други.

Лененото семе е сред най-добрите варианти за регулирането функцията на органа. Препоръчително е да се приема стрито или под формата на чай, защото се усвоява по-бързо и лесно.

Специалистите допълват, че компоненти като селен, йод, цинк, магнезий също подпомагат нормалната дейност на щитовидната жлеза, но винаги под лекарски контрол. Не е желателно редовната консумация на зеле, карфиол, броколи, ряпа, защото съдържат вещества, които възпрепятстват усвояването на йод. Щитовидната жлеза се затормозява да образува хормони, натоварва се с естрогени и фитовещества и с това може само да навредим, отколкото да помогнем на органа да функционира нормално.


Щитовидната жлеза е изключително важна част от организма, за която трябва човек да се грижи отговорно. Най-добрият вариант за поддържане на нормалната ѝ функцията са здравословното хранене, умерените упражнения и редовната профилактика при специалист.
Прочетете и за другите незаменими лечебни свойства на лененото семе в статията: "За най-добър ефект "вълшебното" ленено семе трябва да се приема смляно и в натурален вид "

Новините от днес и със задна дата