петък, 13 декември 2019 г.

В Бургас няма да се вдига такса смет

 
Община Бургас няма да вдига такса смет, въпреки увеличения размер на отчисленията към държавата. Заложените 2 млн. и 400 хил. лв. отчисления към държавата в план сметката за 2020 година ще намалеят на 756 000 лв., след постигнатото вчера споразумение между Министъра на околната среда и водите и НСОРБ.

Със 100 000 лв. по-малко са заложените средства за сметосъбиране и сметоизвозване в Бургас, заради оптимизиране дейността  на почистващата фирма след закупуването на нова автоматизирана техника.
Сменя се и методиката за отчитане на фирмата към Общината. За контрол на дейността е разработен специализиран софтуер, който позволява в реално време електронно отчитане на всяка една дейност.
Досега заплащането се извършваше след  представени протоколи за машиносмяна. От следващата година Община Бургас ще плаща за извършено миене и метене на реално обработена площ. Заплащането на курс извозен отпадък се заменя със заплащане на тон извозен отпадък.
В план сметката за почистването на града за следващата година са заложени с 399 000 лв. повече за машинното метене, миене и снегопочистване. Сумата е прогнозна, тъй като от нея ще се плаща само при реално извършена дейност.
Предвид задължението и отговорността на местната власт за реализирането на мерки срещу ФПЧ, в новата процедура за 2020 г. Община Бургас е изискала почти двойно по-голям брой автоматизирана техника за извършване на дейностите по автомиене и автометене, пряко влияещи върху намаляването на ФПЧ във въздуха. Цялата техника за сметоподдържането и сметоизвозването в Бургас вече отговоря на еко стандарт Евро 6.
Досега общината се обслужваше от 6 метачни и 6 миялни машини. С новата техника те стават общо 26, както и допълнително 3 електрически автометачни машини за пешеходните зони и ЦГЧ. По този начин се създава възможност за увеличаване честотата на метене и миене на улиците.
90 % от нововъведената техника е съвсем нова и дава възможност за претегляне на количеството отпадък във всеки съд. Това ще позволи на Община Бургас първа в страната да предприеме стъпки в посока заплащане на такса битови отпадъци на база генерирани количества отпадъци.

Новините от днес и със задна дата