събота, 21 декември 2019 г.

Бизнесменът Стоян Стайков проговори за корупционния скандал с австрийска партия


От близо седмица австрийските медии се занимават с политическо-финансова афера, в която включват участие на български бизнесмен. В някои от медиите бе тиражирано, че Стоян Стайков е дарил през 2018 година 55 000 евро на депутата от крайнодясната Партия на свободата в Австрия Барбара Капел, за да лобира за негова сделка за закупуване на български пенсионен фонд, който е с австрийски капитали.
Според публикациите Барбара Капел е заявила пред австрийски медии, че сделката не се е състояла и сега бизнесменът си иска обратно парите. Dir.bg се свърза със Стоян Стайков. По думите му той и двама други негови колеги са предоставили на Барбара Капел 75 000 евро като личен заем, който няма нищо общо с негова сделка. В Австрия върви прокурорска проверка, поискана от Стоян Стайков.
Познава ли Стайков г-жа Капел?
"Познавам г-жа Капел от над 12 години и съм с най-добри впечатления от нея. В перфектни взаимоотношения сме. Аз и други двама мои колеги ѝ дадохме личен заем от 75 000 евро. Тя ни помоли за този заем. За какво ги е използвала, не зная. Но няма дарение, няма субсидии, не финансираме партии. Аз не съм се занимавал с политически живот нито в България, нито където и да било, по никакъв начин в нито една държава. Не съм финансирал партии нито в Австрия, нито където и да е било по света. Тиражирането на спекулации и търсенето на сензации в частно-правните отношения е меко казано несериозно и непрофесионално. Квалификациите за мен и раздаването на присъди от трибуните на медиите са тенденциозни и нямат релация с обективната истина. Тази омерзителна практика се използва отдавна за омаскаряване и очерняне, както и за манипулирането на общественото мнение."

На въпрос какво предизвиква публикациите с обвинения към него, Стоян Стайков отговори:
"В момента Партията на Свободата на Австрия е във фокуса както на медиите, така и на интригите, така и на разследванията. Но това са си техни проблеми. Нормално е някой член на партията им да попадне във фокуса на подобен род разследвания. В тази връзка на мен ми бе зададен въпрос от правоохранителните органи в Австрия, тъй като е попаднала кореспонденция по една или друга или трета причина, нямам представа. Поканиха ме на разговор и съм дал изчерпателна информация, че става въпрос за частен заем. И цялата тази сензация приключва точно там. Защо се разиграва, за мен няма никакво основание, вероятно се търсят всякакъв вид сензации, свързани с тази партия, защото тя е интересна заради събитията, които се случиха тази година с председателя Хайнц Кристиян Щрахе /бел. ред. той бе замесен в корупционен скандал с видеото от Ибиса/. Предполагам, че това е първопричината. В тези частно-правни взаимоотношения няма никакви подводни камъни или пикантна история. Г-жа Капел е получила заем, а не подкуп или дарение (както твърдят някои медии). Това е обект на частно-правни отношения и съгласно законите на Австрия не е наказуемо! Правоохранителните органи в Австрия са получили поисканата от тях изчерпателна информация и документация както от мен, така и от мои колеги, която е изяснила случая и липсата на каквото и да е престъпление. Интерпретациите на думите на г-жа Капел относно партията на свободата са нейно изконно право, но по никакъв начин не корелират с мен! Не познавам партията, нито нейния сегашен или бивш председател, не съм симпатизант и/или дарител. Не съм искал лобиране по никакъв въпрос от г-жа Капел или от когото и да е било по какъвто и да е въпрос. Още веднъж, с риск да се повторя - става въпрос за личен заем към г-жа Капел!"

*Защо българският бизнесмен С. е дарил 55 000 евро на австрийска партия?


Дали все пак Стайков е молил Барбара Капел за осъществяване на сделка?
"Не. Тя не представлява интерес. Единствено с нея сме работили по един международен, пилотен проект, който е по гранична сигурност. Той бе съгласуван и със САЩ, и с Европа, и с институции в Австрия, и с Асоциацията по сигурност. Това е единственият проект, по който сме работили. Няма логика да моля Капел за каквато и да е сделка, нямам отношение нито към приватизационни, нито към каквито и да е сделки".
Искал ли е пари за пенсионен фонд с австрийски капитали?
"Абсурд. Още веднъж. Такъв опит за закупуване имаше през 2013 година. Има в момента частна разследваща група по този проект, който се занимава с незаконното задържане определена сума от страна на продавача. Конфиденциална е тази информация и не мога да я разпространявам, но единственият въпрос, който е зададен, е дали може да се направи някакво проучване по този въпрос. Но не и за осъществяване на сделка. Това е безумие. Нито имам интерес да купувам какъвто и да е фонд, нито имам възможността да го направя, но съм поканен да участвам в такава разследваща група, тъй като съм бил съпричастен към събитията там и да уточня информационно, а не бенефициарно. Никога не съм имал интерес, желание, възможност или квалификация да закупувам ПОК Доверие, нито който и да е друг пенсионен фонд. Всяка покупка на регулирани дружества преминава през одобрение от надзорен орган, който изследва купувачите до физическо лице и всеки, който се интересува може да провери в КФН дали има подобно заявено желание. Спекулациите по този въпрос са несъстоятелни. Истериите по тази тема вече са доста амортизирани и надали интересуват обществото".
Появилата се информация, че е приближен до Цветан Василев и Цветан Цветанов, Стайков коментира така:
"Нямам взаимоотношения с Цветан Василев, нито с негови адвокати, нито с негови близки. Не мога да докажа липсата на нещо, защото при липсата на слон в стаята няма как. Нито съм имал бизнес с тази банка, нито с него, нито като физическо лице, нито като фирма. Това лесно се проверява има фирмени регистри, достатъчно разследвания се правят в България на тази тема. Предполагам няма никаква допирна точка, нито икономическа, нито лична. Относно Цветан Цветанов, участвал съм на международен форум по сигурността във Вашингтон и се гордея с факта, че сме били поканени официално от конгреса на САЩ на такова важно международно събитие. В рамките на форума се запознах с г-Н Цветанов, който водеше българската делегация. Направените генерални изводи от общата ни снимка за близостта ми с г-н Цветанов са преувеличени и безпочвени. Нямам никакви отношения към президентската институция. Уважавам суверенният избор както на правителството, така и на президента на РБ."
Стайков подчерта още веднъж, че е сезирал правоохранителните органи в Австрия по случая с Барбара Капел
"Извън България съм сезирал достатъчно институции, които са компетентни по дадения случай, това са прокуратурата и криминална полиция на Австрия. В България за момента нямам намерение да сезирам никого, поради простата причина, че няма извършено противозаконно извършено действие", заяви той.
Крайно време е да спрем да се приемаме като български граждани второ качество
"Отъждествяването на български бизнесмен с потенциален престъпник е апогеят на самоунижението ни! Крайно Време е да спрем да се приемаме като европейски граждани второ качество и когато е необходимо, да упражним правата си в Европа наред с всички други нации - да го правим както е отредено по закон - т.е. когато имаме законово основание да си упражняваме гражданските права във всеки един аспект. Това включва да търсим отговорност включително и от евродепутати, които не са привилегировани и над закона! Редно и правилно е да задаваме въпроси и да получаваме отговори. Няма такава "свещена крава" - евродепутат - освен ако не си я създадем сами и не започнем да и се кланяме от сутрин до вечер!", заявява Стайков в заключение.

Новините от днес и със задна дата