събота, 21 декември 2019 г.

Защо българският бизнесмен С. е дарил 55 000 евро на австрийска партия?


От няколко дни насам австрийските медии се занимават с една политическо-финансова афера с българско участие. Според публикации в изданията "Щандарт" и "Йостерайх" през 2018 година тогавашната евродепутатка от крайнодясната Австрийска партия на свободата Барбара Капел е получила в три транша общо 55 000 евро от български бизнесмен.
Според нея тези пари са дарение, изрично поискано от тогавашния лидер на партията и вицепремиер на Австрия Хайнц-Кристиян Щрахе. Както е известно, през 2019 година Щрахе беше уличен в политическа корупция и се оттегли от всичките си постове след скандалната афера "Ибиса".

Щрахе: "Това е чиста лъжа"

Вестник "Курир" съобщи, че срещу Барбара Капел се води разследване. А австрийската прокуратура уточни, че досега нито тя, нито българският бизнесмен са обвинени в някакво престъпление. Според медиите, в рамките на разследването бившата евродепутатка е казала, че е била просто куриер. Предавала е получените пари в един парламентарен клуб на партията си.
Вчера се появиха и нови детайли. Пред изданието "Йостерайх" Барбара Капел е заявила, че българският бизнесмен преди това помолил за "намеса", защото една сделка "буксувала". Тя поискала одобрение за такава "намеса" от тогавашния партиен лидер и вицепремиер Щрахе, а той отговорил:
"След като влагаш толкова усилия, за да му помогнеш, той трябва да направи дарение за партията".
И уточнил сумата: 100 000 евро.
Вестник "Щандарт" пише днес, че в отговор българинът наистина платил, но само 55 000. Във Фейсбук Хайнц-Кристиян Щрахе твърди, че разказаното от бившата евродепутатка е "чиста лъжа".
Според "Йостерайх", щедрият дарител е именно български бизнесмен с инициал С., който заедно със свой бизнеспартньор се опитвал да откупи български пенсионен фонд от един голям австрийски застрахователен концерн. Той помолил Барбара Капел за "намеса", след като вече бил инвестирал осем милиона евро в сделката, която обаче тъпчела на място.
Пред изданието Капел описва предаването на парите така:
"Срещнахме се три пъти в един петзвезден хотел на "Рингщрасе". Парите бяха в плик."
За българския бизнесмен тя обяснява:


* Бизнесменът Стоян Стайков проговори за корупционния скандал с австрийска партия

"Телефонът му се подслушва. Знам още, че срещу него се води разследване. Той е по-скоро опасен човек, твърди се, че е бивш агент на българските тайни служби."
"Йостерайх": Срещу българския бизнесмен С. се води разследване
Изданието "Йостерайх" пише още, че разполага с документи, според които срещу българския бизнесмен се води разследване за пране на пари.
В публикация на българското разследващо издание "Биволъ" отпреди няколко дни се твърди, че става дума за живеещия във Виена предприемач Стоян Стайков, "приближен на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов". "Биволъ" разговарял по телефона с бизнесмена, според когото парите, 75 000 евро по неговите думи, били личен заем за Барбара Капел. Той казал още, че в Австрия върви прокурорска проверка, поискана обаче лично от него.
Текстът е публикуван в DW

Новините от днес и със задна дата