вторник, 10 декември 2019 г.

Историята на загадъчно изчезналия кораб "Октавий"

 
Историята изобилства от легенди, свързани с призрачни кораби, кръстосващи океани и морета от незапомнени времена. Една от най-известните сред тях е легендата за кораба ‘Октавий’.

Историята започва през далечната 1761 година, когато корабът ‘Октавий’ акостира на пристанището в Лондон, за да вземе товар, предназначен за Китай. От там ветроходният кораб отплавал към своята дестинация, а на борда му бил неговият екипаж, капитанът, съпругата му и малкият им син.

Не след дълго ‘Октавий’ пристигнал в Китай, където разтоварили стоката и натоварили нова, която трябвало да се достави обратно в Лондон. Но тъй като времето се оказало по-топло от обичайното, капитанът променил маршрута, като решил да премине през Северозападния морски път*. Това било и последният път, в който някой чул нещо за кораба ‘Октавий’ и екипажа му. В червено са отбелязани Северозападните пътища Северозападен морски път* – път през Северния ледовит океан или по-точно през Канадския арктичен архипелаг.

* Вдигнаха флага на третия 45,5-тонен кораб, поръчан от БМФ 

Пътят съединява двата най-големи океана на планетата – Тихия и Атлантическия, като има няколко разновидности (известни са още като ‘Северозападните пътища’), в зависимост покрай кои острови от архипелага се преминава. Любопитен факт е, че от края на 16-ти до началото на 20-ти век се правят множество опити за неговото преминаване, но всички те завършвали не само с неуспех, но и с много жертви в резултат на суровия климат. Едва през 1906 година Северозападният морски път е преминат за първи път успешно.

На 11-ти октомври 1775 година край Гренландия, екипажът на китоловния кораб ‘Хералд’ забелязва нещо необичайно в ледените води – кораб с разкъсани платна. Капитанът на ‘Хералд’ бързо се досетил, че това най-вероятно е отдавна изгубеният кораб ‘Октавий’ и бързо наредил на част от екипажа си да се качи на него. Моряците разбили люка и се спуснали в мрака, където смразяваща от ужас гледка ги посрещнала – целият 28 членен екипаж бил измръзнал до смърт в каютите си.

* Круизен кораб в силна буря: Какво се случва вътре и емоциите на пътниците / видео

В кабината на капитана те открили и самия капитан, замръзнал на бюрото си с писалка в ръка, а корабният дневник бил отворен пред него. Картината от видяното станала още по-страховита, когато моряците видели на леглото в кабината жена обвита с одеяло и притиснала силно в обятията си малко момче.

Моряците толкова се изплашили от видяното, че бързо грабнали корабния дневник и незабавно напуснали ‘Октавий’. В бързината средните страници от него се изгубили, но първите и последните били запазени. От тях капитанът на ‘Хералд’ научил, че корабът ‘Октавий’ заседнал в ледовете на океана, а последните отбелязани в дневника координати са 75N 160W от 1762 година или приблизително 402.3 километра северно от найблизката суша.


Екипажът на ‘Хералд’ оставил намерения кораб, там където го открил, от страх, че над него тегне страшно проклятие. Оттогава насам няма други сведения, че някой отново е виждал ‘Октавий’ в ледените води на океана. Дали ‘Октавий’ вече не е потънал или тепърва предстои отново да бъде намерен, а защо не и да достигне някой бряг? Това само времето ще покаже…/БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата