понеделник, 9 декември 2019 г.

На къмпинг "Градина" все пак ще се строи, намалява буферната зона

Снимка: БНР-Бургас

Възражда се проектът за строеж в къмпинг "Градина". В края на ноември бургаската екоинспекция отново е дала зелена светлина за изграждане на бистро, бар и търговски обекти на метри от морето, съобщи Радио-Бургас.

Бистро, бар, търговски обект с обслужващи площи и трафопост, на терен от 5 дка, ще изникнат на метри от морето, след като дейностите започнаха през януари тази година, но бяха замразени, а проектът сега е обновен.
Екоинспекцията е издала положителна оценка за съвместимостта за строежа, въпреки че той попада в Защитената зона "Бакърлъка" за опазване на дивите птици и граничи със Защитената зона "Плаж Градина - Златна рибка" за опазване на природните местообитания.
В терена няма дюни, казват от екоинспекцията, те са в непосредствена блоизост. Територията е урбанизирана, за курортна дейност. Обектът попада в зона "А" на крайбрежието, предвидено е 20% плътност на застрояването, седем метра максимална височина, 70% озеленяване, половината, от което, да са дървета.
От екоинспекцията посочват, че строежът ще засегне минимално защитената зона и няма да повлияе особено на птиците, въпреки че е намалена буферната зона, свободна от застрояване.
Възложител е "Градина" АД, зад което стои известният бизнесмен Людмил Стойков, който преди години беше оправдан в делото за източването на 14,5 милиона лева по програма САПАРД. Той е собственик на "Дюни" АД.

Новините от днес и със задна дата