сряда, 11 декември 2019 г.

Сезират прокуратурата при злоупотреба със страха от отнемане на децаРезултат с изображение за „деца“"
Управляващите за пореден път успокоиха, че няма да се отнемат деца от семействата им, готови са и да сезират прокуратурата.

В момента все още разговаряме, но сме готови в случай, че видим съзнателна злоупотреба със страховете на хората, да сезираме прокуратурата и съответно органите, които трябва да се занимават с това, обяви на брифинг в НС социалният министър Деница Сачева.
Днес тя и заместникът ѝ Зорница Русинова се срещнаха с ПГ на ГЕРБ във връзка със Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила от следващата година. Предстоят разговори и с другите парламентарни партии, с НПО-та, с националното сдружение на общините, с представители на Българската православна църква.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обобщи, че са дискутирали детайлно всички теми, защото се преекспонират някои от заложените в закона промени, интерпретират се неточно.
Искаме да заявим своята ясна позиция и да успокоим обществото, че категорично в този закон не се предвижда отнемане на деца от семействата, декларира тя. Законът има съвсем друг предмет на действие и всяка злоупотреба с текстовете в него не е в интерес на българското общество, подчерта Дариткова.
Социалният министър отбеляза, че 15 на сто от предлаганите у нас общо 1350 социални услуги се изпълняват от НПО, а 85 на сто - от общините. Със Закона за социалните услуги се въвеждат стандарти за качество, възможности за по-голяма инвестиция в самите социални работници, тяхното обучение, квалификация, професионална отговорност, разясни Деница Сачева.

Новините от днес и със задна дата