понеделник, 4 ноември 2019 г.

Русофилът Малинов напуснал страната, за да отиде в Москва, Путин го наградил

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, който е обвинен в шпионаж, е напуснал страната, за да отиде в Москва. След като по-рано днес от прокуратурата обявиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е дал на инспектората на ВСС съдия, разрешил на Малинов да напусне страната, без да са спазени всички изисквания, от съобщение на информационна агенция ТАСС се разбра, че той е в Русия.


В информацията се казва, че днес президентът Владимир Путин е наградил с орден "Дружба" редица чуждестранни граждани на церемония в Кремъл по случай руския Ден на народното единство. Тази година сред удостоените е и председателят на българското движение "Русофили" Николай Малинов, отбелязва агенцията, която изброява и другите наградени. Орден "Дружба" се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите.

От съобщението на прокуратурата стана ясно, че Малинов е пуснат да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития. Според Цацаров това станало в разрез със закона, защото той не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът, а направо от съда.
В момента Малинов е на свобода под парична гаранция от 50 000 лева и има забрана да напуска страната. От септември той с повдигнато обвинение заради това, че на територията на България се е поставял в услуга на двете организации - Общество "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. До тези организации службите стигнали, засичайки трасфери на различни суми покрай разследване за пране на пари. Според събраните доказателства Малинов приел срещу заплащане да изпълнява задачи от двете организации, като е следвало да оказва влияние върху политическия живот на страната, създаване на информационна агенция и влиятелен телевизионен канал.

По същото дело на бившия шеф на въпросния руски институт - генерал Леонид Решетников, беше наложена забрана за влизане в България за 10 години.
Междувременно на сайта на движение "Русофили" днес беше публикувано интервю на Малинов, което е дал за телевизия "Русия 24".

Любопитен факт е, че Николай Малинов е заминал за Москва само дни, след като се разгоря втори шпионски скандал. Преди точно една седмица ДАНС съобщи, че в продължение на около година първият секретар на руското посолство (по-късно идентифициран от медии като Владимир Русяев - б.р.) е осъществявал разузнавателна дейност у нас, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.
* Николай Малинов е напуснал страната в разгара на втория шпионски скандал с Русия

Новините от днес и със задна дата