понеделник, 4 ноември 2019 г.

Николай Малинов е напуснал страната в разгара на втория шпионски скандал с Русия

Главният прокурор Сотир Цацаров даде на инспектората на ВСС съдията от спецсъда Андон Миталов. Причината - той пуснал председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития.

Според Цацаров това станало в разрез със закона, защото Малинов не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът, а направо от съда.

Николай Малинов е с парична гаранция от 50 000 лева и забрана да напуска страната. Председателят на Национално движение "Русофили" е обвинен за шпионаж, а генерал Леонид Решетников е със забрана за влизане в България за десет години, наложена от ДАНС.
Малинов е напуснал в България след разгарянето на втори шпионски скандал.

 Преди точно една седмица ДАНС съобщи, че в продължение на около година първият секретар на руското посолство Владимир Русяев е осъществявал разузнавателна дейност у нас, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Новините от днес и със задна дата