вторник, 26 ноември 2019 г.

Две талантливи Марии ви канят на камерния концерт „Солени пръсти“



На 30 ноември, от 12:00 ч., в зала 2 на Експозиционен център "Флора" ще започне "Солени пръсти" - камерен концерт с музиката на Шопен. В него ще участват две талантливи Марии - Мария - Десислава Стойчева - пиано, и Мария Цветкова - Маджарова - сопран.
В програмата са включени солови пиеси за пиано и песни за глас и пиано от Шопен.
Входът е свободен!
И двете Марии са носители на наградата "Музикант на годината".
Мария-Десислава Стойчева е родена в гр. Пловдив. Започва да свири на пиано на 4-годишна възраст, а година по-късно изнася първия си самостоятелен концерт. През 2016 г. се дипломира с отличие от Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков", където неин преподавател е г-жа Елена Велчева. От октомври 2013 г. е младши студент на проф. Людмил Ангелов, при когото понастоящем продължава обучението си в НБУ-София.

Участва в майсторски класове и семинари на множество изтъкнати български и чуждестранни пианисти. Двукратно е избирана за участник и стипендиант в престижния курс по камерна музика "Musica Mundi" в Белгия, където работи с множество известни музиканти. Участва в концерт-представяне на млади таланти в рамките на Петото издание на фестивал "Пиано Екстраваганца" в залата на Военния клуб в София.


През пролетта на 2016 г. младата пианистка печели престижната награда "Млад музикант на годината", след като е избрана в анкета сред слушателите на предаването "Алегро Виваче" по програма "Хоризонт" на БНР.

През същата година тя печели Първа и Специална награда в първото издание на конкурса "Стелла Ослекова" и става първият български участник в конкурса за млади пианисти в памет на Владимир Хоровиц в Киев, Украйна.

Носител е на стипендията за изключителни умения на фондация "Комунитас" и е лауреат на множество награди от национални и международни конкурси и фестивали

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА "Професор Панчо Владигеров"- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера - Русе и Държавна опера - Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър "Стефан Македонски"- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ.

Новините от днес и със задна дата