четвъртък, 14 ноември 2019 г.

Борисов: Тревожи ме разделението в Северна Македония за ЕС

Тревожи ме разделението в обществото Северна Македония по темата Европейски съюз - начинът, по който те гледат на подписването на Преспанското споразумение. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата разговорите между премиерите на Четвъртата среща на върха в Солун, предаде "Фокус".

"Една държава трябва да има много ясна заявка от всички, от цялата политическа класа, че това е дългосрочен път. Заев направи чудеса. Но ние трябва да сме сигурни, че и другите основни политически партии в страната мислят по същия начин. Ние всички знаем, че в политическия процес какво може да се случи.
Нека да сме сигурни в това, което ще направят те в бъдеще - и Македония, и Албания". Ние знаме, че там много се стараят колегите в Албания, но още са далече от критериите на ЕС", отбеляза българският премиер.

"За България беше лесно, защото всички политически партии декларираха, че ЕС и НАТО е приоритет. Ние трябва да се постараем да помогнем на Заев да обедини обществото в Северна Македония по тази тема. С всички сили подкрепяме колегите", каза още Борисов.
"За връзките ни с Гърция" премиерът изтъкна, че от началото на годината ръстът в стокооборота е 15%. Борисов изрази убеденост, че "няма гръцки стопанин, който да е дошъл в България и да се оплакал".

Аз съм по-консервативен и много внимавам с анализите. Вече над 10 г. ние не пипаме данъци и не си позволявам дори да си го помисля. Защото при нас 20% е ДДС, 10% плосък данък. Говоря само за България, за инвеститорите, за бизнеса - те знаят 10% плосък данък. Като се прибавят разходите, на практика те плащат в порядъка на 7-8 процента данък", анализира Борисов.
От своя страна гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис подчерта в разговорите си с премиера на Северна Македония Зоран Заев, че Преспанските споразумения трябва да се спазват, ако Скопие иска да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз, пише електронното издание на атинския вестник "Катимерини".

Новините от днес и със задна дата