понеделник, 11 ноември 2019 г.

Кметът на Несебър положи клетва с белезници, отведоха го обратно в ареста

"Благодаря ви за подкрепата, скоро ще си дойдем". Това каза кметът на Несебър Никола Димитров на излизане от сградата на Общинския съвет в града. Там на мирен протест в негова подкрепа днес се бяха събрали жители на община Несебър.

Днес Никола Димитров, който е задържан, бе докаран от ареста, за да положи клетва като кмет на тържествена сесия, свикана от областния управител. Заедно с Димитров под конвой пристигна и избраният общински съветник Петър Хрусанов, а Георги Георгиев остана в ареста в София. Съпругата на Николай Димитров се опита да го прегърне преди да започне старта на Общинската сесия. Засега двамата не пожелаха да коментират пред медии парадоксалната ситуация.
Димитров благодари на съгражданите си за оказаната подкрепа. След приключването на сесията, той и общинският съветник Петър Тодоров бяха конвоирани до специализиран автомобил на Съдебната охрана, който ще ги върне обратно в ареста в София.

Кметът на Несебър Никола Димитров, Петър Тодоров и Георги Георгиев бяха задържани дни преди изборите и са с обвинение за купуване на гласове. На тържествената сесия от тримата не присъства само Георги Георгиев. Той е отказал да положи клетва.




Междувременно Димитров разписа правомощия на досегашния временно изпълняващ длъжността кмет Владимир Борисов, който ще е начело в морската община. Съветниците избраха и техен председател - Румен Кулев.
Пред общината се събраха над 1000 граждани, които посрещнаха окования кмет. Те издигнаха плакати "Невинни", "Искаме си кмета".

По-рано днес ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров изрази мнение, че институцията, която оглавява е компетентна да гледа делото срещу несебърския кмет Николай Димитров. А жалбите на адвокатката му били защитна стратегия.
Дали прокуратурата ще иска отстраняването му като кмет, щял да решава наблюдаващият прокурор, каза Петров и допълни, че ако има съмнения за компетентността на разследването, защитата да се обърне за това към съда.
Николай Димитров беше задържан на 23 октомври, заедно с още четирима души, кандидати за общински съветници. Въпреки ареста той спечели още на първи тур местните избори в Несебър. Димитров е сочен за ръководител на организирана престъпна група за купуване на гласове. Пред съда обаче той заяви, че никога не се е срещал с главния свидетел по делото, подал сигнал до органите на реда, както и че никога не е уговарял и участвал в схема за купуване на гласове. Снимка: БТА

Новините от днес и със задна дата