вторник, 26 ноември 2019 г.

Заради страстна любов между 40-г. игуменка и младеж Ватикана затвори прочут манастир

Страстна любов стана причина Ватикана да спусне кепенците на женския манастир, основан през далечната 1611 г. в намиращото се югоизточно от Флоренция градче Сансеполкро, пише в."Монитор".

Четирийсетгодишната игуменка на Светата обител – Мария Тереза Саченте, се влюбила лудо в прав и корав местен хубавеляк, след което решила да захвърли веднъж завинаги булото и монашеските одежди.
Заедно с нея ще трябва да си тръгнат от закрития манастир и неговите други три обитателки – осемдесетгодишна сестра и две по-млади послушнички, които занапред ще трябва да прислужват на висши прелати.


Ако се вярва на медиите в областта Тоскана, жителите на Сансеполкро, където е роден известният ренесансов художник и математик Пиеро дела Франческа, останали направо ошашавени от решението на игуменката да се отрече от клетвата си на Христова годеница и да стане най-обикновена булка.

Но местните хора съжаляват за нея най-вече като мениджър, защото за четирите години, през които е управлявала запуснатия манастир, Мария Тереза Саченте успяла да го обнови и да го превърне в атрактивна дестинация за религиозен туризъм с комфортни стаи за преспиване, с порядъчна механа и с добре стопанисвани паркове и горички за разходка.

Ето защо сега жителите на Сансеполкро се питали не само кой ще подслонява занапред пристигащите тъдява многобройни почитатели на Пиеро Дела Франческа, но също така кой ще прибере богатата реколта от маслини и късни плодове в градините на Светата обител. „Хората плачат за манастира, аз също плача, но какво да направя, когато това, което става вътре в мен, ме праща далеч от него и от църквата!“ – каза Мария Тереза на репортер на националния всекидневник „Република“.

Тя обясни също така, че историята е много по-сложна, отколкото изглежда на пръв поглед, тъй като не ставало дума само за сърдечен порив. Зевзеци веднага „преведоха“ тези думи в съмнения, че четирийсетгодишната жена е забременяла от своето гадже и иска на всяка цена да роди рожбата на обичта им.

Разказвайки за любовта на Мария Тереза, италианските медии припомниха, че сега в над стоте женски манастира на Апенините служат на Господ Бог към 5000 монахини, като техният брой обаче намалявал от година на година.

Новините от днес и със задна дата