вторник, 29 октомври 2019 г.

ЦИК нанесе тежък удар на bTV за поведение ѝ на вота

Централната избирателна комисия глобява БТВ "Медиа Груп" ЕАД за предизборна агитация в изборния ден, съобщиха от ЦИК. Сигналите за предизборна агитация са подадени до ЦИК от ГЕРБ относно репортажи, излъчени в телевизията часове преди края на изборния ден - между 16 и 19 часа.

В тях се описвали проблеми на подбрани областни градове с досегашни кметове от ГЕРБ. Те са били част от преките включвания на журналисти на bTV  от областните градове в страната. 22 от 28 областни града до момента бяха управлявани от кметове на ГЕРБ след изборите през 2015 г.

В репортажа за София бил показан ремонтът на "Граф Игнатиев", а на екрана било изписано "Хубаво е, но не е готово" и "Гаф след гаф". Ремонтът на "Граф Игнатиев" бе направен в последната година от мандата на Йорданка Фандъкова, която в неделя стигна до балотаж за нов мандат.
Скандалът се разрази най-напред в социалната мрежа в неделя, когато политици от партията изразиха възмущението си от недопустимата намеса на една медия в изборите. Пръв реагира един от пиарите на ГЕРБ, който даде диагнозата на телевизионната акция в пика на изборния ден: "Телевизионен Костинброд по #bTV..."
В решението на ЦИК се посочва, че водещите на изборното студио по bTV, с излъчването на репортажите за "перките" и ремонта по "Граф Игнатиев", са допуснали политически внушения срещу участник в кметската надпревара, който на всичкото отгоре не е успял да се защити, защото не е имал думата. bTV е уличена, че по този начин медията е опитала да повлияе върху гласуването на избирателите, което още не беше приключило.
Второто наказание за bTV е заради репортажа "Чумата в предизборна употреба", също излъчен в изборния ден, срещу кмета на сливенското село Гавраилово, който е отново кандидат-кмет.
Председателят на ЦИК е упълномощен да издаде акт, с който да наложи глоби на bTV, които да се връчат на висшия мениджмънт на телевизията.

Новините от днес и със задна дата