понеделник, 7 октомври 2019 г.

Есенен джаз концерт ще зарадва бургазлии на Флората


Ако сте ценител на хубавата музика, желателно е да си освободите идния четвъртък - 10 октомври. Тогава нестандартната банда "Treetop" от чешката джаз сцена и Експо център Флора ви канят на безплатен концерт с вкус на свобода и новаторство. Проявата е с начало 19.00 часа. Триото е комбинация от абсолвенти и студенти към катедра "Джаз интерпретации" в Музикалната академия "Яначек" в Бърно (JAMU).

Инициатива се реализира от Чешки център София, Музикалния факултет на Академията "Яначек" с подкрепата на Община Бургас.

Войтех Поспишил, мениджър на групата:
"Treetop е сравнително млада група от мои колеги и приятели от Музикалния факултет на Академията "Яначек" в Бърно: Войтех Дърнек (акордеон), Рихард Шанда (тромбон) и Михал Шелеп (контрабас). Аз съм студент първи семестър магистърска програма в бърненската Музикална академия и дойдох като стажант в Чешкия център, за да натрупам опит, благодарение на програмата "Еразъм +". Най-ценният опит за мен е да организирам концертно турне извън Чехия. Много съм благодарен на Чешкия център и на Академията "Яначек", разбира се и на самото трио, че ми предоставят тази възможност."
 

Дагмар Остранска, директор на Чешки център София:
"Музикалното тяло Treetop е проект, който функционира от началото на миналата година. През своята сравнително кратка кариера музикантите, още с оригиналното си име Drnek/Šanda/Šelep, успяват да се представят на публиката в повечето големи чешки градове. През 2018 г. реализират своето първо задгранично турне в Полша, в рамките на което е направен на живо EP запис. Тази година записват свои авторски творби в известното студио на театъра "Дивадло на Орли" в Бърно. Триото свири свои собствени композиции, в това число и оригинален аранжимент на произведения на Леош Яначек и Игор Стравински.

Войтех Дърнек (акордеонист и фронтмен)
"Създадохме триото Treetop по време на следването ни в Музикалния факултет на Академията "Яначек" в Бърно. Съчетанието на акордеон, тромбон и контрабас не е целенасочено - защото искаме на всяка цена да предложим нещо оригинално и нечувано, а по-скоро става дума за събиране на трима души, които се разбират в музикално и човешко отношение, и съвместната работа ги вдъхновява. Авторският репертоар на триото осмисля влиянието на джаза, народната, класическата музика и авангардните съвременни концепции. И тримата сме участници в проекти с широк жанров диапазон и се опитваме да влагаме в музиката на триото всичко, което ни се струва интересно от съвременна гледна точка. По този начин изследваме звуковите възможности на всеки един инструмент."

Новините от днес и със задна дата