сряда, 25 септември 2019 г.

Лентата "Октай - Доган", продукция за износ !?

Прочетено - 19 854
Сряда, 23 Януари, 2013 20:04:25  Автор - Катя Стоянова - BurgasNovinite.BG
Това е статия написана преди почти три години, но се връща отново на дневен ред. Интересът към казуса следва едно интервю на бивш член на младежкото ДПС, в което той твърди, че такъв атентат граничи с абсурд и проникване с оръжие е било невъзможно, за проверка са били отваряни даже писалките на присъстващите. Припомняме какъв коментар написа тогава журналистът Катя Стоянова и, че това към настоящия момент е бил и остава единствени адекватен и логичен анализ относно атентатът срещу Доган и кой имаше нужда от него.
-------------------------------------------------------------------------------------
ДПС събуди сериозни съмнения, че произведе скандал за износ, т.с. за външна употреба.
Съботният инцидент с нападението на Доган, по време на конференцията на партия ДПС, изглежда си имаше своето предназначение. Повече от ясно е, че точно инцидент от такъв характер е бил спешно необходим на депесарите. Вчера в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа - ПАСЕ бе внесена поправка от Лука Волонте, който е докладчик за България, за прекратяване на процедурата по постмониторингов диалог с ПАСЕ.

За тази процедура са гласували 61 депутати, „против” -   59 „за”   и  4 - „въздържали се”, като това не се брои против. България е загубила вота с два гласа, които се оказват гласовете на българските депутати - Янаки Стоилов и Юнал Лютви. Въпреки перфектния доклад на Лука Валонте те са гласували против процедурата за България да бъде закрита. Янаки Стоилов и Юнал Лютви са предпочели  да защитят партийните си интереси, а не националните и с това си действие са  предизвикали почуда и недоумение сред представителите на  другите страни. Във всяка държава непрекъснато се случват разни неща, но никой политик не ги излага в ПАСЕ, са били коментарите на чуждите представители, уточни за "Фокус" присъствал на форума делегат.
След цялото злословие и многократно преповтаряне на инцидента с нападението над Доган, използван от страна на  Юнал Лютви като коз номер едно за заставане против държавните интереси, три точки са останали за наблюдение – Изборен кодекс, Медии и Съдебна система. Отпаднали за наблюдение са  Малцинства, Роми, Организирана престъпност, вътрешна сигурност и престъпност и Полицейско насилие.
А сега си припомнете върлите закани на Станишев и това, как напомни от Европа, че това правителство като не иска да си отиде само ще прилагат други методи. Почти по идентичен начин Лютви Местан съобщаваше по всякакви форуми и трибуни, че от неговата  партия ще сторят всичко необходимо мониторингът на ПАСЕ да не бъде прекратяван тъй като се  знаеше,  че на наши депутати им предстои това гласуване в ПАСЕ.
А, сега кажете какво по - подходящо време и място от Конгреса на ДПС,  който бе тържествено приветстван от БСП в лицето на Станишев, да бъде извършено нападението на Доган, което да се завърти във всички световни медии. Предвидена беше вътрешната охрана, отговаряща за пропусквателния режим по време на конгреса. Предвидена беше частната фирмата. Само побоят над  Октай, като че ли не беше предвиден. И то, момчето викаше "неолду" на един от налагащите го, за да му загатне сякаш, че това не влиза в сценария, но не бе разбрано. И президента Плевнелиев да не размахва показалец на хората от НСО, че не са си свършили работата, защото май само те вдянаха на време какво се случва. Иначе Октай щеше да е отстрелян на секундата в която насочи газовия си пишман пистолет към слепоочието на Доган. А може би президентът се съмнява, че от НСО са знаели за предстоящото събитие!? Ако е  така скандалът ще придобие съвсем друго измерение. В тълкуването и изследването на този случай при всички положения изходната точка трябва да бъде, кой има нужда от това, което се случи. Това, че пистолетът не гръмна и - "Съжалявам, че пистолетът не гръмна",  са част от сценария. Ние изобщо не вярваме, че  Октай  е  сам! Зад него стои сила, която със сигурност работи против интересите на държавата. Възможно ли е държавата да работи сама срещу себе  си?  Струва ни се, че само хора, партийно обвързани биха могли да търсят такъв дивидент от този казус, печелейки актив за собствените си партии. Независимата, експертна  оценка на този казус не трябва да попада под влиянието на твърдения излъчени от личности обвързани с партийни интереси.

Всички тези догадки, разбира се са хипотези на които, обаче, трябва да се обърне много сериозно внимание при разследването на случая. 

Юнал Лютви въпреки всичко непрекъснато е давал инцидента като пример за това, че етническите права в България са застрашени. Явно, някой има огромна потребност етническите права в България да бъдат застрашени и си произвежда сам причини, за да го доказва. Впрочем Юнал Лютви и Янаки Стоилов запознавайки ПАСЕ със случая съвсем са пропуснали да отбележат, че нападателят на Доган е етнически турчин и, че този казус се квалифицира изцяло като вътрешно етнически.  И в същото време много удобен за ДПС и БСП защото извън страната на подробностите не се обръща кой знае какво внимание. С две думи, дори хипотезите и съмненията да не се окажат верни, случаят с нападението над Доган си свърши перфектно работата. Но в желанието и старанието си да навредят на управляващата партия, навредиха на държавните интереси. И както изглежда ще трябва да протестираме не затова, че Октай го натрепаха неговите хора, а за това Конституционния съд най - после да си поправи грешката и да обяви  една паразитираща партия, като ДПС, която активно работи против интересите на държавата за противоконституционна.
Ако трябва да сме коректни и изборният  кодекс и  медии и съдебна система в България са в критично състояние и трябва да бъдат наблюдавани зорко от външни институции, но едно престъпно деяние, с много, много неясен мотив, което тепърва ще бъде изяснявано не  може и не трябва  да дава повод за такъв мониторинг.
--------------------------------------
Сряда, 30 Декември, 2015 12:35:04
Припомняме, че към днешна дата, от хората пребили жестоко Октай няма нито един осъден. Аргументите на съда или на самия Доган (сами преценете) са, че не е установено кои са те, въпреки богатия снимков и видео материал. Агентът на комунистическата Държавна сигурност - агент Сава явно е наложил възбрана на българския съд да си свърши работата. В България, това е възможно. Както е възможно Цацаров да се жалва пред КС за Закона за давност при извършени престъпления през комунизма. Та нали агент Сава, разбирай Доган трябва да бъде съден за престъпленията извършвани спрямо турско население в България и доносите които систематично е правил за тях.

Новините от днес и със задна дата