понеделник, 23 септември 2019 г.

Бургазлия стана най - добрия тийнейджър по културизъм в цяла Британия

30 септември 2016  Интервю на Катя Стоянова/BurgasNovinite.BG


- Денис, първо искам да Ви честитя наградата, бихте ли пояснил за нашата аудитория каква точно е тя и какво означава това постижение за Вас?

- Благодаря ви много за вашето поздравление, означава много за мен. Самата награда е титлата като най - добрия тийнейджър във цяла Британия по културизъм във самата състезателна федерация БНБФ, и тя означава много за мен тъй като съм вкарал много време във приготвянето на моите ястия, тренировки и пътешествия до Шотландия. И лично за мен тази награда е нещо със което мога да се гордея че съм я спечелил.

- Денис, ще разкажете ли какво Ви мотивира да се занимавате с този спорт?

- Моята мотивация идва от награждаването на самия спорт. След всичките подготовки и лишаване от многобройни храни, просто като видиш как всичко се комбинира във този свършен продукт (тялото) всичката тази чиста мускулатура, и изчистено тяло без почти никакви мазнини ме кара просто да искам да го продължа, макар и да ме изморява.

- От колко време тренирате, още когато бяхте в България ли започнахте или от както сте в чужбина?


- Аз съм се занимавал със спортове още откакто се помня на 5 години. Винаги съм бил заинтересован от спортове, то да било футбол, баскетбол, волеибол, спринтове и културизъм. Но като става дума за културизъм, почнах от България през 2010, но се захванах да се занимавам по сериозно от както пристигнах във чужбина през 2013 което би било 6 до 7 години от който 3 до 4 да са сериозни.

- А какви постижения имате преди последната си победа?

- Постиженията ми преди последната победа не бяха много, тъй като бях прекалено зает със писмени тестове и 3Д програмирване във Оксфордския колеж. Единственото ми постижение преди последната победа беше че спечелих 1во място във квалификацията за Британските финали.

- Кой Ви подготвя за състезанията?

- Човекът който ме подготви за тези състезания беше Красимир Узунов. Той много ми помогна относно хранителната подготовка и кардио за състезанията, от което научих много за моето тяло и как работи относно различни видове храни. Но относно силовите тренировки във фитнеса аз сам си ги изработвах заедно със баща ми, тъй като аз най добре знаех как работи тялото ми и кои упражнения работеха най-добре за различните видове мускулни групи. Но не мога да благодаря достатъчно на Красимир за неговата помощ и хранителна подготовка.

- Може ли човек сам да постигне такова развитие в този спорт или винаги е необходим инструктор?

- Да разбира се че може. Ако човека знае тялото си, и знае кои храни как работят, и кои упражнения работят най-добре, без проблем ще може да се подготви сам. Обаче винаги е добре да има някой които да те наблюдава, и да казва къде трябва да се направят подобрения и къде си най-добре, защото сам човек не може да се огледа навсякъде и да прецени кое се е подобрило и кое не тъй като те винаги се виждат във огледалото.

- Прилага ли се някакви специални правила при храненето и, ако не е тайна с какво са
свързани те?

- Има тук - таме няколко правила които трябва да се прилагат особено във последните няколко седмици преди състезание. Едно от тях е да мериш всичко със което се храниш, всичко дето пъхаш във устата ти се брои то да било краставица, домат, лимон, даже и водата трябва да се мери. Второто е да е чиста храна, да не е купена на готово от магазина тъй като ти не знаеш как са го сготвили и какво съдържа и е най-добре да си го приготвиш сам вкъщи. И последното ми правило е търпение, защото във последната седмица на подготовка гладът почва да те дразни и почваш да си мислиш за всичките храни от които се ограничаваш, но трябва да се запомни че целта ти е няколко дена далеч и ако успееш да се пребориш със гладът, всичката храна след състезанието ще е добре заслужена.

- Колко време и какво е необходимо, за да бъде достигнато нивото на което сте Вие сега? Може би постоянство и сериозна мотивация стоят в основата за развитие в този спорт?

- Времето и постоянството което отнема, че да се стигне до такова ниво на което съм аз в момента е винаги различно при всеки човек. Аз от както доидох във чужбина през 2013 реших да почна да се занимавам сериозно със културизма, и винаги прилагах правилата на шампион и още от малък се ограничавах със храненето и спазвах тренировачния ми режим и гледах да не пропусна нито ден за тренировка нито едно ястие, и гледах да съм сериозен тъй като това ми хареса. Така че на мен от както почнах ми отне 3 години да си изградя тялото, и тази година от както реших да се състезавам, като за първа година минах двете ми състезания на първо място и станах шампион.

- Какво бихте препоръчал на начинаещ, който иска да се занимава с културизъм - бодибилдинг?

- Моята препоръка на начинаещите които искат да започнат сериозно със културизма, е да имат търпение и да са упорити като биволи. Растежа на мускула не става със щракане на пръсти и отнема време за да се изгради, и да не забравят че имат още колко ли не години да го изграждат мускула. Във този спорт няма никакви вълшебни хапчета от които ще те направят да изглеждаш като Арнолд само за една нощ. Още една препоръка е да не слушате никои какво ви казва. Слушайте себе си най вече, защото някои може да дойде при вас и да ви предложи хапчета като диуретици, или някакъв вид стероиди, отказвайте такива предложения, тъй като не знаете какво ви дава, винаги имайте едно на ум като си купувате суплементи от които и да е човек.

- Имало ли е моменти в които Ви се е искало да се откажете?

- Имало е много моменти, във които съм искал да спра, да се насладя на храната, да седна да ям със семейството ми и да се наслаждавам на живота. Но винаги си припомням че аз искам да съм шампион, а няма как да стана шампион ако не мина през тези изпитания които те изморяват психически и физически. И винаги си припомням, че това е временно, след състезанието мога да се наслаждавам на каквото и да е, защото съм го заслужил след толкова голям упорит труд.

- Какви участия на първенства Ви предстоят и къде?

- В Момента почвам моята подготовка за световните финали по културизъм във натуралната федерация ДФАЦ (DFAC) която ще се проведе във Маями на 29ти октомври. Имам 4 седмици да се подготвя и ще гледам да дам всичко от себе си, че да спечеля и това състезание тъй като мечтата ми беше да стана световен шампион, и се оказа че мечтата ми е само един месец далече. След световното обаче ще си вляза във моя режим на качване и ще гледам да кача повече мускулна маса, че да мога да се състезавам за професионална карта по натурален културизъм.

- Липсват ли Ви приятелите в Бургас? - Да съм напълно честен, да липсват ми и то много, но понякога трябва да се направят някакъв вид жертви че да се постигнат мечтите на един човек.

Новините от днес и със задна дата