сряда, 25 септември 2019 г.

Убийците на българското свободно слово не са политиците, а гражданите на България

Прочетено - 3505972
Пригответе се да ви бичувам! Пригответе се да ме псувате! Пригответе се и да се самобичувате!

От началото на промените след 89 г., през миналият век, българските граждани сякаш си останаха там, в 20 век. Поне що се отнася до това, да разбират своята необходимост от свобода на словото. Омръзна ми, повръща ми се, идва ми да сипя огън и жупел върху масовата истерия на всички, които твърдят, че в България нямало свобода на словото и, че никой не правел нищо по въпроса. Да, в България няма свобода на словото и това е така благодарение на викащите, че няма такава. Същите тези, леещите крокодилски сълзи по свободата на словото изобщо не разбират жизнената необходимост от такова. Докато политиците купуват медии на килограм, за да си осигурят всичкия медиен комфорт и да манипулират “страдащите” по липсата на свобода на словото, мнозина предприемчиви и истински интересуващи се такова да има, предприемаха напразни усилия да създадат някакъв баланс между политизираните медии и  независимите такива. 
Политизираните медии, обаче, остават защото са на издръжка от незнайно, от къде дошли пари с неясен произход, а независимите, които трябва да са граждански и в които предприемчивите са инвестирали собствени финансови средства загиват още в зародиш. Хиляди пъти сме обяснявали каква е формулата гражданите да запазят своите независими медии и тук в никакъв случай не става въпрос за някакъв специфичен мениджмънт, а само за подкрепа от страна на самите граждани. Ако независимата медията е вестник, то той трябва да се купува от аудиторията за която е предназначен, ако е интернет сайт, освен, че трябва да бъде много посещаван, за да могат да бъдат привлечени рекламодатели от евентуален чист бизнес, необвързан с политически субекти, които да размахват пръст и да заплашват, че ще си вземат рекламите, ако не пишете онова, което е удобно за тях и така да поставят медията в ситуация на зависимост. А когато не могат да бъдат привлечени рекламодатели, поради това, че чистият бизнес е съсипан от политическо - икономическата ситуация, трябва задължително да бъдат разглеждани рекламите в медията, предоставени от Google, Httpool и други такива платформи. Гражданите, обаче, гледат на това, като на загуба на време, а не като средство да запазят медията си, защото  BurgasNovinite.BG е вашата медия. Тя е създадена, за да защитава вашите права.

Другото средство една интернет медия да се задържи е тя да бъде заключена, а читателите и да получават код – ключ, като преди това са изпратили платен SMS. А защо читателят трябва да плаща за достъп до информацията, когато, ако разглежда рекламите на Google или Httpool поставени в медията ще заплати само с две – три секунди време, вместо с пари за SMS. На апелът на BurgasNovinite.BG към хилядите  влизащите в медията ни да се възползват от  начинa с рекламите предоставени на медията ни от системата на Httpool, за да ни запазят, реагираха 5 – ма, 6 – ма от читателите ни.  Даже бяхме обвинени от студент, от БСУ – Бургас, че сме просяци, щом искаме някакви скромни финансови средства за труда си. За двегодишното си съществуване “Бургас Новините БГ” ЕООД е инвестирала в развитието на медията, около 15 000 лв. собствени финансови средства на  управителката си, журналистът Катя Стоянова, т.с. аз. За съществуването на медията в полза на гражданите са похарчени 15 000 лв., рекламодатели не са се появили, защото BurgasNovinite.BG няма порочната практика да моли рекламодателите да идват при нея, като целта е да запази своята независимост. Труда за съществуването на медията е възнаграден с 55 лв. от разгледани реклами на Httpool, за 2 години, пари, които няма да получи защото условието е да станат повече от 200 лв., за да бъдат изплатени от системата на Httpool.
 Свободната медия трябва да разполага с финансови средства, за да извършва своите журналистически разследвания, свързани с корупционни практики например и да предлага собствен, авторски продукт. Има ли някой, който да не е наясно, че корупцията е една от най, да не кажем и основна предпоставка за бедността в държавата. Едва ли има някой, който да не знае, че за проблемът с наркотиците, със съдебната система, със, със, със........! Случвало ви се е да чуете, че информацията е най – скъпото нещо и това е абсолютно вярно. Никой, корумпиран, работещ срещу интересите на гражданите не размахва байрак, с надпис “Аз съм корумпиран”. За да стигне журналистът до тази информация и да я оповести чрез медията си той трябва да разполага с много пари. И полицаите стигат до такива информации, но полицаите са подчинени на политиката на политическият си министър и макар, че работят с държавни пари, т.с. ваши, тяхната находка за корупция, може да не види бял свят. Свободните журналисти не са обикновени писачи търсещи сензации. Те са хора ровещи се в най – голямата човешка мръсотия, за да я изкарат на показ, понякога с риск за живота. Стремежът е да живеем в един по – чист и светъл свят.
През двете години на своето съществуване работихме за това да бъде приет Закон за лобизъм, който да накара нерегламентираните лобисти в България да плащат своите данъци, защото е известно, че там се въртят милиони. Работихме затова, общественият посредник да бъде избиран от обществеността, а не от общинския съвет, който трябва да контролира когато приема решения в конфликт с интересите на гражданите. Работихме върху това, да бъдат въведени промени в Търговския закон, които да ограничат масовото връщане на документи за регистрация на фирми от Агенцията по вписвания, заради техническа грешка допусната при подаване на документите. Този рекет на държавата спрямо гражданите струва на същите плащане отново на пълна такса за регистрацията на фирма, която е не по – малка от 360 лв., а се случва да връщат документи за допусната техническа грешка и повторно. Работихме върху това да бъдат закрити домовете за деца като ДДЛРГ – “Ал. Георгиев - Коджакафалията”, които не покриват почти нито един от критериите за европейски стандарти, а директорът беше избран незаконно, както и обвинен в педофилия преди да бъде избран. Работим, и ще продължим да го правим, в полза на правата на хората с увреждания. Работихме по още много казуси от голяма обществено значение. Работихме, но тъй като хората си мислят, че работещите за тях трябва да работят без пари, без храна, без телефон, без.....
Намерете си друг балама да работи за вас. Прост и недостоен народе. Знаем, че не сте ни канили, но знаем, също така, че за добрите дела не е нужна покана. Тънете в мизерия и нищета. Това ви пожелавам за новата 2012 година. Смачкани сте от всякъде. С кредити от банките, с неплатени заплати, с безработица и бедност. От името на всички предприемчиви и смели хора изхабили, пари, нерви, упоритост, и които вие затрихте с безразличието си, ви казвам, бъдете тотално смачкани, защото това пожелание заслужава народ, който не цени единиците между себе си, отличаващи се с белега на хора способни да правят жертви за тях. Но, бъдете спокойни. Едва ли моите пожелания ще ви сполетят, защото онова, което човек е способен сам да си причини, никой не е способен да му го стори, а същото е валидно и за народите. Боже мой, България е единствената държава, в която може би може, да се чуе обвинението, че си просяк, за да искаш възнаграждение за това, че работиш. Е, майната ви!!! А като си спомня какви торби с пари ми предлагаха по време на изборите! Е, аз се запазих независима и способна да отстоявам ценностите си. А вие, които искате свободни и независими медии пак не успяхте да се преборите за нас!!!
Ако някой ми каже, че сте ми сърдити изобщо няма да му повярвам. Та всички вие сте посинени, почервенени и всякакви - ени от бой от управлявали ви досега политици и не сте им сърдити, та от справедливия шамар на един журналист ли ще се разсърдите. Но все пак искрено се надявам да ви е заболяло.
-------------------------------------------------------------------
ПРОСПЕРИТЕТЪТ ОБИЧА СВОБОДАТА!
Ние  не работим с  партийни организации.

Смятаме, че в България  партиите са прекалено много, а дефицитът на активно гражданско общество огромен. Ние работим в полза на идеята  да има кой ефективно да управлява управляващите в България. Единствената сила имаща възможност да управлява всяка власт е мощно гражданско общество! Всяка власт без ефективния коректив и контрол на гражданско общество е обречена на неуспех!

Само свободните от партиен
контрол  медии, са в състояние да формират гражданско общество! Общественият синтез медия, гражданско общество, власт се нарича ДЕМОКРАЦИЯ. Размиването на границите между медии и власт е антидемократичен акт.
----------------------------
Убихте ни с невежеството си.
 Катя Стоянова

Новините от днес и със задна дата