вторник, 14 май 2024 г.

27 сигнала за изборна търговия на гласове за ден в Бургас

  

                           Снимка: БНТ

9 души са задържани на територията на няколко бургаски квартала в рамките на първата за страната акция срещу купуването на гласове за предстоящите избори 2 в 1 на 9-ти юни. Тя започна рано тази сутрин.

Акцията започна от бургаския кв. "Горно Езерово". От една от къщите спецполицаи изкараха мъж с белезници, предаде БНТ.

От съседен имот полицията изведоха и друг мъж, който има роднински връзки с първия задържан. Повечето от арестуваните имат магазини в квартала, които дават стоки на вересия.

"Схемите са опрощаване на задължения, както и предлагане на пари за гласуване за определена партия и определен кандидат с преференция. Между 50 и 100 лв", каза ст. комисар Емил Павлов, директор на ОД на МВР-Бургас.

В дома на една от задържаните е намерена тетрадка с много имена.

"Към настоящия момент са събрани като веществени доказателства намерените списъци с имена, за които са на лице данни, че точно тези лица на тях ще им бъдат предлагани съответните финансови възнаграждения да се гласува за определена партия или за определен кандидат", посочи Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура - Бургас.

Проверени са общо 17 обекта в Бургас. През целия ден засилено остава полицейското присъствие в кварталите на Бургас, където тази сутрин имаше арести.

"Най-вече да се работи в много тясно взаимодействие с колегите от ДАНС, които предимно получават оперативната информация и съответно колегите от прокуратурата, с които ние от МВР ще работим много тясно", каза Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

До момента полицията в Бургас е получила 27 сигнала за изборна търговия. Акциите продължава. Целта е да се пресече каналът за изборна търговия още преди същинското купуване на гласове. Срещу това ще се бори и специално междуведомствено звено.

Новините от днес и със задна дата