петък, 26 април 2024 г.

Вносът на работници: сигнали за рушвети; с мечтаната виза дошлите може бързо да се "разбягат" към Европа

  

                     Снимка: Булфото

За този летен сезон туристическият бизнес смята да си осигури кадри от пазари като Киргизстан, Непал, Бангладеш, Индонезия, Индия. Но среща трудности.

Но и да ги осигури, дали ще може да ги задържи за целия сезон, след като България вече е в шенгенската зона по въздух и море, а скоро може и изцяло, което би осигурило добри възможности за имащите работна виза.

Сигнал за рушвети по консулствата

Въпросът е в нашите чиновници, бюрократи, че хората (търсещите работа в страни от кръга на горепосочените - б.р.) чакат по 2 седмици в консулствата, за да си внесат документите. По начина, по който работят тези чиновници, документите ще им бъдат готови към октомври, алармира пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"В Делхи хората чакат и им искат (рушвети) от 250 до 300 долара. Това трябва да направи държавата - ДАНС да се вторачи там, а МВнР да командирова - имаме толкова много компютърни специалисти, които да помагат в летния или зимния сезон за обработване на тези визи", коментира Налбантов.

Запитан кой иска тези рушвети, Налбантов отговори "Консулствата". Според него държавата трябва да се сезира и ДАНС и външното ни министерство да направят проверки.

За нас не са достатъчни 3-месечни визи, категоричен бе той и добави мнението си, че те трябва да станат поне 6-месечни, категоричен е Налбантов.

"В Киргизстан нямаме нито един човек, който да издава визи, няма посолство, в Узбекистан има един човек, всички визи минават през него, пращат се във външно министерство, което да одобри. За голям период от време консулствата спряха да издават визи за трети страни, не бяха поръчали принтери за печатане на шенгенски визи - влизаме в Шенген, по друг начин се печатат", обясни затрудненията председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов пред Bulgaria ON AIR.

Ще задържи ли браншът работниците от трети страни

Малко е късно за чуждестранните работници това лято, каза на свой ред Илин Димитров, бивш министър на туризма и сега съветник на президента Румен Радев. Според него посолствата и консулствата ни правят каквото могат. "Няма как с двама човека да се обработят 2000 документа", подчерта той. По думите на Димитров едно от решенията е командироване на допълнителни служители.

Във връзка с друг въпрос, поставен от Налбантов - за бягството на българските кадри в чужбина, въпреки че в сектора нямало по-ниска заплата от 2000 лева, Димитров каза, че каквито и заплати да даваме, не можем да се борим със Западна Европа. Според него проблемът ще става все по-остър, ето защо.

"С приемането ни в Шенген най-вероятно ще възникне още един проблем, който ще видим през лятото и това е напускащият персонал. С взимането на тази мечтана виза всеки един индиец може да поработи 15 дни в България и без да бъде проверен той да отиде в Германия. За него е отворен целият свят. Това няма как да бъде стопирано, тъй като тази виза дава право на свободно придвижване в рамките на ЕС по въздух и вода. Много от хотелиерите ще осъмнат по средата на лятото без нужния брой служители или директно от летището ще бъдат релокирани хора."

Новините от днес и със задна дата