петък, 26 април 2024 г.

Властта се отказа от извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

  

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ.

500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш.

Според Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение.

Към момента не може да се прогнозира пик на заболяването, като очакванията са разпространението на коклюш да отшуми чак към края на годината, допълни доц. Кунчев..

"До момента 21 области имат регистрирани случаи, но до няколко дни ще стигне до всички части на страната, въпрос е и на активно търсене на диагностика", каза доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му няма как да не влезем в тази картина, след като коклюшът е обхванал цяла Европа.

Следващата седмица ще влезе в сила и наредбата, с която се изтегля с половин месец първата ваксинация на бебета и се осигуряват ваксини за бременни, които имат желание да се имунизират

Според думите му държавата е отговорна за осигуряването на ваксини за имунизационния календар.

"От втория месец до 12 години. За бременните жени ще осигурим ваксини, имаме уверение, че се внасят още днес 2000, а работим и за допълнителни ваксини, защото търсенето в Европа е огромно", подчерта здравният инспектор.

Междувременно в аптеките в доста градове на страната вече са изчерпани ваксините срещу коклюш, алармират фармацевти. Такава е картината във Велико Търново, където хората търсят ваксини, но те липсват дори и от складовете в страната.

"В складовете, с които работим, няма наличности от ваксината, тя се изчерпа още в сряда на обяд и оттогава не са получавани количества. Тези ваксини са по лекарско предписание, няма как пациент да си закупи сам ваксината, ако няма препоръка от личния лекар", заяви магистър-фармацевтът Яна Узунова.

По думите ѝ запитванията се увеличават.

"Имунизационният календар трябва да се спазва", каза още Яна Узунова и допълни, че продължават да се наблюдават проблеми с електронните рецепти.

Новините от днес и със задна дата