петък, 12 април 2024 г.

Великденските добавки ще се изплащат по-рано от пенсиите

 istock

Парламентът реши да увеличи великденските надбавки за възрастните не с по 75, а с по 100 лева, но само за пенсии до прага на бедност. Към момента той е определен на 526 лева. 

Депутатите отхвърлиха предложението да има добавки за всички. Дебатът в зала прерасна в спор и взаимни обвинения, че се прави предизборна кампания. 

А от НОИ увериха, че ще изплатят пенсиите за май, заедно с добавката, по-рано.

ГЕРБ и ДПС предложиха надбавката от 75 лева да стане 100 за ниските пенсии. БСП още по-далеч.

„По 100 лева за тези до 526 и по 50 лева за всички останали”, предложи Корнелия Нинова.

„Как да обясня на човека, който ще дойде да ме пита: „Аз взимам 527 лева, а съседът – 526. Защо за мен няма”, заяви Георги Гьоков от БСП.

Но само левицата остана зад това предложение. Зад идеята по 100 лева, но само за ниските пенсии, застанаха всички в залата, но не и ПП-ДБ. Според тях пари за това не са заложени в бюджета и трябва да се въври към вдигане на пенсиите, а не да се правят „подаяния”. 

„Недейте да плашите хората, че така се застрашава осъвременяването на пенсиите от 1 юли”, призова Севим Али от ДПС. 

„Ще подкрепим предложението, но на мен ми е чудно как в този момент намерихте най-уязвимата група, каквито са пенсионерите, за предизборни агитации”, каза Цветан Прегов от ИТН. 

И се стигна до спор кой е направил повече за българските пенсионери.

„Хората, които държаха бедни пенсионерите и им вдигаха с под 1-2 лева пенсиите на година в последните 12-13 години, научиха ги да им хвърлят на калпак пари от джипката и то даже това не са пари, а подаяние”, смята Искрен Митев от ПП-ДБ. 

„Не споменавайте джипката. Докато я имаше, имаше и стабилност. Какво возите вие вашата джипка - на предната седалка пудел, отзад -  контрабандисти”, заяви Марин Маринов от ГЕРБ-СДС. 

„Освен пачките, пуделите, схемите ви през „Митниците”, вашето МВР, някой яростно да защитава и да обяснява, че 100 лева за пенсионерите, са нещо много. Вие сте безумци”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”.

Новините от днес и със задна дата