петък, 12 април 2024 г.

Българите, източили 54 млн. лири на Острова, взели данни от сливенския кв. "Надежда"

  

Лични данни на жители на сливенския квартал "Надежда" са били използвани от уличените във Великобритания като организирана престъпна група за измами в социалната система, потвърди говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева.

Сливенската прокуратура и обвинението във Великобритания работят съвместно по разследването на случая. То е започнато от Специализираната прокуратура у нас. Сега случаят е прехвърлен на прокуратурите в Сливен и Пловдив, обясни Белева пред БТА. Към момента е образувано досъдебно производство за пране на пари. На този етап не може да се каже колко точно са жителите на сливенския квартал, защото документите им са установени и иззети в Англия, посочи още тя.

Групата е действала между октомври 2016 г. и май 2021 г. Арестите са извършени на 5 май 2021 г. През юни 2021 г. "Юроджъст" започва да сътрудничи по искане на Лондон и да координира дейността с българските органи. В агенцията са проведени две срещи за координиране на националните разследвания и обсъждане на правното сътрудничество, включително как да се предадат на правораздавателните органи заподозрените и как да се възстановят откраднати средства.

Съвместната британско-българска група за разследването с подкрепата на "Юроджъст" е създадена през януари 2022 г. През нея са правени директни размени на доказателства, особено на данни от банките. За петимата се предполага, че са от района Сливен, тъй като за партнираща структура от българска страна "Юроджъст" посочва именно Районната прокуратура в Сливен. 

Петима българи - три жени и двама мъже, от организирана престъпна група, бяха признати за виновни във Великобритания по случай, определен от прокуратурата като най-голямата измама в Англия и Уелс. Групата е източила 53,9 милиона лири чрез измами със социални помощи.

Бандата от три жени и двама мъже: Гюнеш Али на 33 г., Галина Николова на 38 г., Стоян Стоянов на 27 г., Цветка Тодорова на 52 г. и Патриция Панева на 26 г., - всички те българи, са предявили хиляди фалшиви искове към държавната служба за изплащане на помощи "Юнивърсъл кредит" за период от четири години и половина, съобщиха вчера BBC и Sky News. Всеки от тях е признал в съда за откраднатите повече от £50 милиона, като са се признали за виновни за извършване на измама и за пране на пари.

Замесените в най-мащабната схема за точене на социалната система на Острова са добре познати сред българите там. Един от тях - Гюнеш Али, се е подвизавал като Венци Делукса. Всички от престъпната група се движели с охрана и скъпи коли.

Новините от днес и със задна дата