петък, 5 януари 2024 г.

От Чората до Пламен Пенев: Механична асфиксия е диагнозата на починалите арестанти

  

               Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg

На езика на съдебната медицина терминът "механична асфиксия" означава значително намаляване или пълна липса на кислород на тъканно и клетъчно ниво заради пълно или частично неподаване на въздух на белите дробове и дихателните пътища поради различни механични пречки.

Асфиксията може да е причинена от задушаване по врата, в резултат на натиск върху стомаха и гърдите или чрез покриване на устата и носа с различни обекти. В повечето случаи, механичната асфиксия приключва със смърт за около 6-8 минути. При хора с различни заболявания, свързани с дейността на сърцето, летален изход може да настъпи и за 2-3 минути.

През последните 18 години асфиксията се оказа и диагнозата на починалите арестанти в случаи не само у нас, но и по света, при които се подозира или е доказано полицейско насилие. Но докато правораздавателните органи извън България успяват да постановят осъдителни присъди, у нас наказани полицаи до момента няма. 

Именно "механична асфиксия" е причината за смъртта на 58-годишния бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев, която е посочена след аутопсията, а по неофициална информация вече е потвърдена и от назначената тройна експертиза от съдебни медици в Пловдив. Мъжът издъхна на 30 декември 2023 г. на една от централните улици в Стара Загора след преследване с 9 патрулки, катастрофа и опит за задържане. 

Около 20.45 ч. на тел. 112 е подаден сигнал, че непълнолетни са заплашвани с нож от мъж на средна възраст. Изпратените на място два автопатрула са установили подателя на сигнала, който им посочва спрял наблизо лек автомобил, в който имало мъж. Това е 58-годишният Пламен Пенев. Когато полицаите се приближават към него, той се заключва в колата, след което рязко потегля. Последва гонка по улиците на Стара Загора в продължение на 20 минути, която приключва непосредствено до парк "Артилерийски". Там Пенев се удря в патрулка, след това в разделителната мантинела и колата му спира. На видеокадри от очевидци се вижда как автомобилът е наобиколен от униформени, които изваждат Пенев, след което се струпват върху него.

От МВР официално съобщиха, че непосредствено след поставяне на белезници задържаният получава конвулсии. След оказване на спешна медицинска помощ е констатирано, че мъжът е починал. Неофициално изводът на съдебните лекари обаче е, че Пламен Пенев е починал от задушаване, тъй като белият му дроб е притискан в продължение на минути. Очаква се тройната съдебномедицинска експертиза да бъде готова и подписана през следващите дни. Самото разследване е възложено от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов на екип от следователи при Националната следствена служба. 

Случилото се в навечерието на Нова година в града на липите обаче връща лентата с 18 години назад, когато на 10 ноември 2005 година при полицейската операция "Респект", разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков, на улица "Освобождение" в Благоевград издъхна Ангел Димитров-Чората. 

Ангел Димитров-Чората и генерал Богомил Янев минути след убийството на Васил Гьорчев-Кьоравия в Благоевград
Ангел Димитров-Чората и генерал Богомил Янев минути след убийството на Васил Гьорчев-Кьоравия в Благоевград - Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Обвинени и дадени на съда бяха петима униформени - Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов. Първоначално беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, но по-късно лекарите заключиха, че той е починал от задушаване, защото е бил с белезници на гърба и поставен по очи на земята, като тялото му е и притискано. Спорният въпрос беше полицаите ли са го притискали или собственото му тегло.

Следи от насилие личаха по трупа на Чората на погребението

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На 9 ноември 2007 г. Софийският военен съд призна за виновни и петимата за това, че са убили Чората умишлено и с особена жестокост, като Мирослав Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години лишаване от свобода. Последва "съдебна въртележка" между инстанциите, като Военно-апелативният съд (ВоАпС) първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от ВКС и накрая намали наказанията на подсъдимите на половина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г.

След това обаче процесът беше възобновен, защото близките на Чората осъдиха България в Страсбург. Последваха години, през които процесът се гледаше от различни съдебни състави и инстанции. 

Върховният касационен съд призна подсъдимите по делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората за виновни, но не ги наказа

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

В крайна сметка седморна съдебномедицинска експертиза, наричана арбитражна, постанови, че причината за смъртта по време на арест на Ангел Димитров-Чората е позиционна асфикция (задушаване). По време на задържането му той е бил повален на земята по корем с ръце на гърба с белезници. Тази поза е позната като hog-tie. Смъртта е настъпила за около 6 минути. 

Делото окончателно приключи през март 2021 г., когато Върховният касационен съд призна подсъдимите полицаи за виновни в извършването на непредпазливо убийство, но поради изтеклата давност за наказателно преследване не ги наказа. 

Ангел Димитров-Чората с жена си и детето им

Снимка: Личен архив

3 години и 3 месеца след смъртта на Чората в Благоевград, 29-годишният Пламен Куцаров почина при конвоирането му в полицейски бус, след като е бил арестуван вечерта на 21 януари 2009 г. по съмнения в съпричастност с групата за отвличания "Наглите".

В буса имало общо четирима антимафиоти, а Куцаров трябвало да бъде превозен до сградата на ГДБОП на столичния бул. "Черни връх", където да бъде разпитван и обвинен за отвличания. Съдебните лекари описаха множество кръвонасядания по тялото на арестанта, охлузвания и отоци. Единствено кръвонасяданията по ръцете обаче бе доказано, че са в резултат от поставените почти през целия ден белезници.

За смъртта му бяха обвинени двама антимафиоти - Божидар Проданов и Ирен Вълев. Пред съда те твърдяха, че когато са взели задържания от Института по психология, той е бил във видимо добро физическо състояние, нямал е оплаквания, но след това рязко му прилошало и умрял. В обвинителния акт обаче бе записано, че в резултат на поставените белезници зад гърба и физическо насилие 29-годишният Пламен Куцаров е починал от позиционна (механична) асфикция, довела до остро разтройство на кръвообръщението и кислородно гладуване. 

Снимка: iStock by Getty Images/Архив

Делото продължи 10 години, като назначените последователно петорна, седморна, деветорна и единадесеторна съдебно-медицински експертизи показаха, че Пламен Куцаров е имал уголемено сърце и е получил внезапна остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. За внезапното влошаване на състоянието му е допринесло и приемането на амфетамини, което според заключения на експертите може да е станало и няколко дни преди задържането му.

Така през 2019 г. Върховният касационен съд окончателно оправда Божидар Проданов и Ирен Вълев. 

В същото време отвъд океана четирима полицаи от Минеаполис бяха признати за виновни и осъдени за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд по време на арест през май 2020 г. Тя беше заснета на видео от случаен очевидец на задържането, а кадрите предизвикаха възмущение в цял свят и най-голямото протестно движение в САЩ от десетилетия срещу полицейския произвол. 

Демонстрациите прераснаха в улични безредици, при които бяха опожарявани магазини и коли. Постепенно протестните акции и размириците се пренесоха и в други американски градове. При тях загинаха 29 души, а арестуваните бяха над 14 000.

Снимка: AP/БТА

На видеото се вижда как полицаят Дерек Шовин притиска с коляно врата на Флойд в продължение на повече от 9 минути, въпреки че цветнокожият мъж казва, че не може да диша. Според официалната експертиза на Бюрото по съдебно-медицинска експертиза в щата Минесота 46-годишният Джордж Флойд е починал от кардиопулмонарен шок (спиране на сърцето и на дишането) в резултат на използвани от полицията прийоми при ареста. Резултатите от независимата експертиза показаха като причина за смъртта - механична асфиксия.

Четирима застанаха пред съда за смъртта на Джордж Флойд - Шовин и колегите му Томас Лейн, Джей Александър Куенг и Тоу Тао. 

Пред магистратите 47-годишният Шовин призна, че не е отместил коляното си от врата на Флойд, дори след като арестантът е загубил съзнание. Той получи 22,5 години затвор за неумишлено убийство от втора степен, а през 2022 година получи и успоредна присъда от 21 години затвор по федерални обвинения за нарушаване на гражданските права на починалия арестант.

Същевременно Куенг, Лейн и Тао също бяха признати за виновни за нарушаване на гражданските права на Флойд. Лейн бе осъден на две години и половина затвор, Куенг - на три, а Тао - на три и половина години.

Новините от днес и със задна дата