петък, 5 януари 2024 г.

За първи път у нас: След кома и чернодробна трансплантация Петя стана майка

  

Млада жена, на която преди две години бе направена чернодробна трансплантация във Военномедицинска академия (ВМА), роди първата си рожба. Случаят е уникален за България, съобщават от военната болница и разказват историята на Петя Йорданова и нейните спасители - светилата в хирургията проф. Никола Владов и проф. Крум Кацаров, които са я спасили.

Двамата доктори я изненадват в "Майчин дом" в навечерието на Рождество Христово, в деня, в който изписват родилката и бебето. Със сълзи на очи младата майка прегръща дъщеричката си Рая и благодари на своите спасители, както самата тя ги нарича.

Пътят до момента, когато прегръща първата си рожба Рая, е дълъг и труден. Едва 13-годишна Петя получава диагнозата "първичен склерозиращ холангит" в крайна фаза - възпалително автоимунно чернодробно заболяване, което, ако не се лекува, може да доведе до фатални последици.

Най-критичната ситуация за нея е през 2019 г., когато изпада в чернодробна кома и е приета в реанимацията на ВМА.

"Въпреки че прогнозата на лекарите не беше добра, на Голяма Богородица аз се събудих - както и да звучи, за мен това е моето чудо. Събрах сили и продължих да се боря", разказва Петя. След това е включена в листата на чакащите за чернодробна трансплантация във ВМА, а грижите за нея поемат специалистите от Клиниката по гастроентерология.

И така до 2021 г., когато в деня на Св. Димитър Чудотворец ѝ е направена сложната интервенция.

"Състоянието ѝ беше много тежко. В листата на чакащите имаше и едно бебе от болница "Лозенец". Затова бе взето решение за т.нар. сплит трансплантация, при която черният дроб бе разделен на две части. Операцията, която във ВМА правехме за първи път, мина успешно, а пациентката се възстанови бързо", спомня си проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Две седмици по-късно Петя е изписана, а следващата им среща е през октомври 2023 г. при отбелязването на Европейския ден на донорството. Младата жена и семейството ѝ идват във ВМА, за да изкажат своята почит към близките на донорите и за да зарадват медиците с новината, че спасената от тях жена ще става майка. Проф. Владов не губи време и веднага звъни на директора на "Майчин дом".

"Веднага се обадих на проф. Иван Костов с молба да поемат Петя, защото "Майчин дом" е болницата с големи традиции и в която работят утвърдени специалисти. Заради терапията, на която са по принцип трансплантираните хора, случаят е по-специфичен - до момента няма такъв в България", спомня си още проф. Владов.

Само няколко седмици по-късно, на 11 ноември, в деня на Свети Мина, идва и следващото чудо за Петя - става майка.

"Няма как да не сме щастливи и ние - Петя мечтаеше за нов живот. А сега самата тя да дари живот на първото си дете", заяви проф. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология на ВМА.

В навечерието на Рождество Христово, Петя и малката Рая бяха изписани от "Майчин дом" и посрещнаха празниците със семейството си у дома. А самата тя днес казва, че всичките чудеса в живота ѝ до момента, от спасението до първата рожба, се случват на големи православни църковни празници - Голяма Богородица, Димитровден, празникът на Св. Мина и Рождество.

Новините от днес и със задна дата