понеделник, 20 ноември 2023 г.

Стана ясно кои са българите, отвлечени с кораба "Галакси лидър" в Червено море

  

Капитан на отвлечения в Червено море британски кораб е 38-годишният Любомир Чанев. Другият отвлечен българин е старши помощник капитанът Данаил Веселинов, на 39 г., съобщи БНР, позовавайки се на свои източници. 

Капитан Чанев живее със семейството си във Варна, а корените му са от петричкото село Кавракирово. Родителите му, които са земеделски производители, и сестра му, от години живеят в благоевградския квартал "Струмско". Към момента отказват да говорят за случая. 

За това, че вторият отвлечен е 39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица пред общественото радио е потвърдила съпругата му Събина Веселинова. Той е завършил Военно-морското училище и е бивш военен. За последно жената е говорила с него в събота, когато не е имало проблеми. 

"Беше усмихнат, нямаше проблеми и притеснения, всичко беше наред. Последно беше активен в събота, ние се чуваме постоянно. В неделя на обед, около 13 ч., е бил на линия и явно след това са ги нападнали".

Екипажът е бил на плаване с автомобиловоза от около месец и половина. По думите на Веселинова съпругът ѝ работи за варненската компания посредник за наемане на екипажи "Стамко" от 13 години и никога не е имал проблеми. 

"Никой не ни е търсил за искане от откуп или да ни предаде съобщение от съпруга ми", разказва Събина Веселинова. Според нея отвличането на кораба е станало внезапно, но не изключи и да са намесени политически причини, свързани с войната в Близкия изток.  

Съпругата научила, след като ѝ се обадили по телефона в неделя вечерта от офиса на гръцката компания, която менажира екипажите. Съобщили ѝ, че корабът, на който съпругът ѝ плава, е отвлечен и няма новини за екипажа.

По-рано пред "24 часа" Веселинова призова:

"Искам да призова всички хора да се помолят за отвлечените моряци на кораба Galaxy Leader. Това е единственото, което искам! Надявам се на чудо и те да се върнат". 

Съпругата казва, че няма никаква връзка до момента: "Сигурно са им взели телефони, компютри и едва ли ще могат да се свържат, ако не им позволят". 

"Единственото, което ме притеснява, че той е човек, който ще защити екипажа си, ако стане нещо. Капитанът и той е такъв, изключително отговорен към кораба и екипажа. Но се надявам всичко да мине мирно и тихо, да ги пуснат по някакъв начин. Казаха ни, че трябва да имаме търпение, защото разрешаването на тази заложническа криза може да отнеме и 3-4 месеца".

По думите на Веселинова Япония, която е оператор на кораба, е започнала сериозни преговори и има надежда екипажът да бъде пуснат.

На плавателния съд освен българи, има и мексиканци, украинци и филипинци, но не и израелци, съобщи по-рано АФП.


 

Новините от днес и със задна дата