неделя, 19 ноември 2023 г.

5 души са с изгаряния след разхерметизиране на камина във Варна, 25 са блокирани в хотел, в Бургаско трудно проходими пътища

  

                                 Снимка: БТА

В комплекс във Варна е разхерметизирана камина с водна риза, като в резултат от това са пострадали четирима-петима души. Това обяви пред журналисти директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Александър Джартов относно ситуацията по Черноморието след бурята снощи.

Той обясни, че те са с изгаряне от водата. Към момента е насочен високопроходим автомобил, така че те да бъдат евакуирани, предвид това, че екипите за Спешна помощ все още не могат да достигнат, поради това, че пътят е затворен, добави Джартов и посочи, че вятърът е утихнал.

По време на свикан от вътрешния министър Калин Стоянов Оперативен щаб Джартов е докладвал и за 25 души, които са блокирани в хотел на територията на община Аксаково заради снежни преспи.

Реагирали сме на повече от 300 сигнала за произшествия към настоящия момент, съобщи директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Основна част от сигналите са свързани с метеорологичната обстановка. Най-много сигнали са получени във Варна - над 200, основно са за паднали дървета и клони. В област Бургас имаме над 40 сигнала за паднали дървета и клони, посочи той, цитиран от БТА.

На територията на област Варна са евакуирани всички хора от автомобили, допълнително остава една верижна машина в област Аксаково да се използва при нужда. Бяха затворени главните пътища Варна - Бургас, Дюлински проход и Слънчев бряг - Обзор, и Варна - Добрич. Към 15:00 ч. е отворен пътят Слънчев бряг - Обзор, съобщи гл. комисар Джартов.

Той припомни, че е обявено бедствено положение в общините Варна, Вълчи дол, Суворово, Дългопол, Аксаково. Населени места без ток са около 11 съответно в общините Вълчи дол, Суворово и Аксаково.

Към настоящия момент екипите на Регионалната дирекция ПБЗН във Варна отработват 35 сигнали за паднали дървета и клони, като това става със 17 екипа, посочи той.

В област Шумен за настоящото денонощие са регистрирани 28 произшествия. Става въпрос също за спасяване на хора, паднали дървета, прекъснато електрозахранване, заснежени затворени пътища с автомобили, които не могат да се придвижат вследствие на снега, обясни той.

Евакуирани от нашите екипи са 49 човека, като към настоящия момент няма данни за бедстващи хора, загинали и пострадали няма. Затруднена е комуникацията и обратната връзка с шест общини, поради липса на електрозахранване - Хитрино, Венец, Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар и Каспичан, каза гл. комисар Джартов и добави, че във всички тях е обявено бедствено положение.

Отворени са главните пътища Шумен-Силистра и Шумен-Русе. Автомобилите на пожарната, които бяха също попаднали в капана на снега, са освободени. Все още е затворен пътят между град Нови пазар и село Мировци, но се разчиства и към настоящия момент, информира той.

В момента на територията на област Шумен нашите екипи отработват един сигнал, с един екип, добави Джартов.

В област Добрич ситуацията също се нормализира. Няма затворени пътища, няма бедстващи хора. Движението по пътищата е затруднено от автомобили, които са в преспите. Към настоящия момент нашите екипи отработват два сигнала от два екипа, обясни той.

Няма затворени пътища в област Бургас. Сигналите са главно за паднали дървета и клони. Населените места без ток са около 40 - в общините Руен, Малко Търново, Созопол и Приморско, каза гл. комисар Джартов. По думите му все още е труднопроходим пътят за селата Босна, Граматиково, Малко Търново. Нашите екипи отстраняват паднали дървета и клони, така че да се позволи разчистването с машини на АПИ, добави той.

Към настоящия момент екипите на регионалната дирекция в Бургас отработват пет сигнала, като на място са три екипа, каза гл. комисар Александър Джартов и добави, че вятърът е утихнал и е изгряло слънце.

Имаме готовност за цялата страна, включително и за тези области, които бяха засегнати от бурята, в случай на необходимост да предоставим допълнително агрегати за електрозахранване, каза още той.

Малко по-рано кметът на Варна Благомир Коцев съобщи във Facebook, че е изпратил официално искане до Министерството на образованието и науката за преминаване в режим на обучение в електронна среда от разстояние на територията на община Варна. Коцев уточнява, че режимът засяга както класните, така и извънкласните дейности.

Кметът пише, че условията в града са опасни за децата и тяхното придвижване до училище и престоят им там крие рискове за здравето им. В същото време е важно учебният процес да не бъде прекъсван, пише кметът и допълва, че затова смята, че най-доброто решение за града е понеделник, 20 ноември, да остане учебен, но само в онлайн режим.

Това показа и нашият анализ след консултации с кризисния щаб и МОН, пише още той.

"Решението ми е взето въз основа на представена информация за нанесените щети на образователната инфраструктура, във връзка с обявеното бедствено положение и с оглед разчистването на подстъпите към училищата и необходимостта от инспекция на щетите", съобщава още кметът.

Предложеният режим за дистанционно обучение засяга всички училища на територията на общината утре, а за четири училища - Първо ОУ "Св. Княз Борис I", ОУ "Васил Друмев", ОУ "Константин Арабаджиев" и Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, допълнително във вторник и сряда.

Решението за преминаване в онлайн режим на обучение е потвърдено устно и ще бъде обявено официално от МОН до броени часове, обобщава кметът Коцев

От 2:00 часа тази нощ на територията на Варна, Аксаково, Девня и още общини е обявено бедствено положение, добавя БТА.


Новините от днес и със задна дата