вторник, 10 октомври 2023 г.

България има шанс да се нареди сред популярните круизни дестинации

 

Тази вечер от 19:00 часа в Международния конгресен център в Бургас ще бъде открита 63-ата Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища - "МедКруиз" (MedCruise).

По данни на Асоциацията за Генералната асамблея у нас се очаква да пристигнат повече от 200 чуждестранни представители на круизния бизнес - ръководители в "МедКруиз", собственици и представители на круизни компании, пристанища, членове на организацията, асоциирани членове, заети в пасажерското обслужване и други. Асамблеята ще се проведе в дните от 10 до 13 октомври.

Домакинството на страната ни беше анонсирано през 2021 година, след асамблеята на "МедКруиз" в Барселона, Испания. Първото официално потвърждение за това беше получено в края на декември миналата година, когато пред БТА директорът на Пристанище - Бургас Диян Димов посочи, че плановете са събитието да се проведе през септември.

В средата на май тази година президентът на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища - "МедКруиз" (MedCruise) Фиген Аян, която е и директор на новопостроеното круизно пристанище "Галатапорт" в Истанбул, прие българска делегация в турския мегаполис, част от която бе и директорът на Пристанище - Бургас Диян Димов. Тогава тя коментира предстоящата Асамблея на круизната асоциация в Бургас като посочи, че това събитие е силна международна туристическа реклама не само за Бургас, а и за България.

Аян допълни, че по време на Асамблеята ще бъде дадена възможност да се договорят посещенията на пасажерски кораби в българските морски пристанища през следващите две години. Според нея посещението на президентите на най-големите круизни компании в Бургас ще им позволи на място да се уверят в готовността на българските пристанище да възобновят обслужването на пасажерски кораби, след успокояването на международната обстановка и тази в Черно море.

През 2018 година представители на пристанищата от западния бряг на Черно море - Бургас, Варна, Констанца и Одеса съвместно с президента на "МедКруиз" (бел. авт.: тогава Айрам Диаз Пастор) подписаха План за действие до 2021 година. Договорено бе четирите порта на ротационен принцип да бъдат домакини на срещи и посещения от заинтересованите лица в круизния бизнес - круизни компании, преса, асоциации и др., с цел представяне на развитието на инфраструктурата, сигурността и организацията в пристанищата домакини. Пандемията от Covid-19 и войната в Украйна обаче попречиха за организирането на високите форуми по предварително утвърдения план.

Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия! / Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

Новините от днес и със задна дата