петък, 20 октомври 2023 г.

България, Румъния и Турция стартират противоминна операция в Черно море

  

             Снимка: BulFoto

България, Румъния и Турция работят за стартирането на противоминна операция в Черно море. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев при откриването на международна конференция "Спечелване на мира в Украйна", предава БТА.

Форумът е организиран от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България.

"Около два месеца работихме без тази информация да е публична, вече е публична", каза министърът.

Разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе за по-високата сигурност в нашите териториални води и в изключителната икономическа зона на България. Ще допринесе и за износа на зърно от Украйна, коментира Тагарев.

По думите му терористичната заплаха е станала особено видима с терористичните актове на "Хамас" срещу Израел и последвалото напрежение, което, може би, все още има вероятност да ескалира допълнително.

Тези събития могат да доведат до нарастване на миграционния натиск спрямо България, както и напрежение между различни групи, които поддържат едната или другата страна на конфликта. Към момента вероятността за това е много малка, каза министърът и добави:

"В тази обстановка работим с нашите съюзници - това е най-важната гаранция за нашата сигурност".

 Тагарев отново подчерта, че България ще продължи да оказва политическа, военна и хуманитарна помощ на Украйна, докато е необходимо.

Перспективите за мир в Украйна, стратегиите и начините за постигане на сигурност в Черноморския регион, ролята на НАТО и Европейския съюз и бъдещето на европейската архитектура за сигурност ще бъдат основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на днешната конференцията.

Новините от днес и със задна дата