сряда, 23 август 2023 г.

Самолет с Пригожин и Уткин на борда се разби на север от Москва, няма оцелели

  

Частен самолет Embraer Legacy, изпълняващ полет от Москва за Санкт Петербург, се е разбил в Тверска област, на север от руската столица. На борда е имало десет души и всички са загинали, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации на Русия.

По неофициална информация сред пасажерите са регистрирани имената на Евгени Пригожин и Дмитрий Уткин - ръководителите на ЧВК "Вагнер".

"По последни данни частният самолет се е разбил близо до село Куженкино. На борда е имало седем пътници и тричленен екипаж", допълват от ведомството. 

Това е първото официално потвърждение за катастрофата, чийто видеозапис се появи в интернет преди по-малко от половин час. 

Първо в канали в Телеграм се появи предположение, че самолетът може да принадлежи на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин - за това свидетелства номерът на полета, който се вижда на кадрите от мястото на катастрофата.

По данни на Flightradar24 полетният номер на разбилия се самолет е RA-02795, а според Baza той принадлежи на Евгений Пригожин.

Бизнес самолетът Embraer Legacy е летял от Москва за Санкт Петербург и се е разбил близо до село Куженкино в Бологовски район. 

Евгений Пригожин е бил сред пътниците в самолета, съобщава ТАСС с позоваване на Росавиация.

Каналът Grey Zone, близък до "Вагнер", твърди, че бизнес самолетът е бил свален от руската система за противовъздушна отбрана.

Точно днес се навършват два месеца след началото на бунта на Пригожин.

Очаквайте подробности

Новините от днес и със задна дата